Det vanligaste misstaget som många gör med sina träningsprogram

Låt mig berätta om en vän till mig. Vi kallar henne Diana Prince.
 


Och nej, Diana är inte hennes riktiga namn och hon har inga superkrafter.
”Diana” finns egentligen inte på riktigt utan får agera som en metafor för många av er som läser det här.

Dianas misstag är att hon* (oftast omedvetet) begår samma misstag om och om igen när det kommer till hennes träning.

*Det här gäller i allra högsta grad även killar…kanske till och med mer.

Till hennes försvar tränar hon regelbundet 2-3 gånger i veckan, men ser inte gymmet som sin enda träningsform. Hon förstår att variation är något välbehövligt som gör träningen roligare. Hon har testat yoga, spinning och även gått på gruppträning till och från.

Hon har tack och lov aldrig testet det här:


Hon kan en del om träning. Hon har med åren skaffat sig ett bra grepp om övningar hon gillar, och vad som funkar för henne. Hon vet att det är bra att involvera styrketräning OCH konditionsträning för optimal hälsa. Hon är läser mycket på sin fritid om kost, och vet vad hon borde (och inte borde) äta för att gå ner i vikt.

Men här är problemet: Hon har inte lyckats att gå ner i vikt, och känner sig inte nöjd med sina resultat. Hon har dessutom inte riktigt lyckats bli av med den där skadan som hon känner.

Så vad är felet?

Alldeles för många människor faller för ”Program-hoppande”

Ena veckan är det viktnedgång som hon vill göra, bara för att helt byta riktning veckan efter när hon läser att yoga är det bästa för viktnedgång. Men halvvägs in i det inser hon att simningen skulle vara rolig att ta upp och går med i en crawlkurs som dessutom ska lära henne att prata mandarin.

Men det slutar inte där. I badhuset finns en affisch för ett löparlopp om en månad. Så, hon bestämmer sig för att springa milen under 1 timme som sitt nya mål. Aja, viktnedgången, yogan och crawlkursen får vänta. Hon ska bli nästa Mo Farah.
 


Du förstår nog min poäng. Även om mina exempel var lite extrema kan nog många känna igen sig. Man startar upp någonting – och när inte resultaten kommer direkt – så går man vidare till nästa ”lösning”. Det finns alldeles för mycket programhoppande där ute.

Vad många behöver – och som ofta är lösningen i de flesta fallen – är ett tydligt mål.

Någonting som får dem att fokusera på det viktigaste. Lägg därefter till en tydlig struktur och plan i träningsupplägget så har du hittat guld.

För att när man saknar en tydlig plan för att lyckas, finns det bara en plan för att misslyckas.

Ett effektivt träningsupplägg (som ger resultat för viktnedgång) bygger på 3 komponenter utöver den tydliga målsättningen att gå ner i vikt:

  1. Effektiv träning – roliga pass som bränner maximalt med kalorier, minskar fettmassan, och bygger snygga muskler.
  2. Kostrådgivning – någon som ger dig verktygen för att lyckas gå ner i vikt.
  3. Coachning – feedback och någon att rapportera till under resans gång.

När de här komponenterna finns med, och det även finns ett tydligt mål (som viktnedgång i mitt exempel) går det inte att misslyckas.

Det är just därför jag tillsammans med min kollega Sofia har skapat vårt nya träningsupplägg 21 dagars kick-start som baseras på just dessa principer. Det kommer bli ett effektivt träningsprogram som ger resultat – och får slut på en av de vanligaste orsakerna till att många misslyckas med sin träning - ”program hoppandet”.
 


Så, inför hösten, se till att sätta upp ett tydligt mål och bestäm dig för att fullfölja hela vägen!

Inget mer hoppande mellan olika träningsprogram.

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln