Ja, plankan är en tråkig övning – men här är lösningen!

Plankan är en bra övning…men hur sexigt är det att stå i en planka?

Ibland känns det som att man hellre hoppar ner i en aktiv vulkano än att stå 1 sekund till i övningen.
 


Men misstro mig inte, jag gillar plankan. Det är en fantastisk övning för att träna upp stabilitet och styrka av den främre delen av bålen. Och av just den anledningen låter jag många av mina kunder göra plankan i början. Jag vill helt enkelt se att man kan kontrollera positionen innan man går vidare till mer avancerade övningar.

Så när man klarar testet, och kan stå i 2 minuter med en perfekt position är det viktigt att man hittar tuffare progressioner av övningen. En svårare variant är att göra övningen i ett trx-band. 

PLANKAN I TRX-BAND:


Gör såhär:

  • Lägg underarmarna i öglorna på ett trx-band, blast strap, jungle gym etc.
  • Backa med fötterna så att du har armbågarna nästan direkt under axlarna.
  • Stå på tå och ha benen i en rak linje.
  • Andas ut och stoppa ”svanen mellan benen”. Rulla höften under sig och tryck dig uppåt i skulderbladen. Så att du inte hänger i ländryggen eller skulderbladen.
  • Från den här positionen kan du 1) Hålla kroppen stilla i en planka 2) ”pulsera” ut och in armbågarna 3) falla ut med armbågarna, och hålla längre ut från kroppen. Allt beroende på hur jävlig du vill vara mot dig själv.
  • Ha kroppen i en rak linje genom hela övningen. Gå bara ut som du kan hålla denna positionen, innan du känner att du börjar svanka i ryggen.
  • Se till så att du känner att magmusklerna får jobba.

 
Du kan självklart göra övningen lättare genom att ”vandra framåt” med fötterna så att du står mer upprätt…eller svårare genom att backa längre bak.

Den ostabilia känslan man får från Trx-bandet (för att inte prata om utglidningarna av armbågarna) ger den klassiska plankan en liten extra krydda. Det blir en liten variation, och väcker gnistan, i en övning du annars kanske hade tröttnat på.

Vill du ha mer tips på bålövningar att göra i helgen kan du gärna kolla in vårt senaste inlägg på uppsala träningsstudio: 3 coreövningar för dig med ökad svank

Testa någon av dem nästa gång du är i gymmet.
 

Etiketter: bålträning

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln