Ett snabba tips för effektivare bröstryggsrörlighet

Ok, vi kan väl vara ärliga mot varandra och erkänna att rörlighetsträning suger.

Jag tycker inte om det, du tycker inte om det, och din hund tycker inte om det. Men vi vet alla hur viktigt det är trots att det är så tråkigt. Det är lite som grönkål...nyttigt men kanske inte lika spännande som ett glas vin.
 


Så när du väljer att jobba på din rörlighet är det därför viktigt att du gör den effektiv och inte faller in i vanliga misstag. Vi vill inte att du slösar bort din tid i onödan när du äntligen valde att jobba upp rörligheten.

Ett område som lätt blir förbisett under rörlighetsträning är ländryggen. Och jag menar inte hur du gör den rörligare (där har jag redan en åsikt) utan hur viktig dess position är under rörlighetsträning av bröstryggen.

Men varför spelar ländryggens position roll när det kommer till träning av en del mycket högre upp?

Jo, det spelar faktiskt en stor roll.
Det är nämligen så att om du inte stabiliserar ländryggen under rörlighetsträning av bröstryggen får du inte ut det mesta av övningen…och i värsta fall sätter du onödig stress på strukturerna i ländryggen och ökar din skaderisk.

Varför skulle din skaderisk öka?

Din rygg har olika förmåga till rotation, och ländryggen har inte så mycket rotation i sig. Men det har bröstryggen. Försök inte göra ländryggen till någonting den inte är skapad för att vara. Det skulle vara som att försöka tvinga fram något som inte går.
 


Majoriteten av din rotation borde komma från bröstryggen och höften. Om du fortsätter att rotera mycket från ländryggen (med belastning eller utan belatning under flera repetitioner) kan det irritera strukturerna.

Så när du gör din rörlighetsövningar för bröstryggen är en bra regel att du ser till att dina knän är i nivå eller ovanför höften – för att minska på rotationen från ländryggen.
 
Det finns en anledning till varför jag lär ut övningarna som jag gör.

Höftböjarstretch med bröstryggsrotation:


Den halvt knästående positionen ”låser” höften om tillåter mig att fokusera på höftböjaren och rotationen i bröstryggen – utan att stressa ländryggen.

Samma princip gäller övningar liggandes på golvet.

Sidoliggande rotationer:


Det gäller att vara medveten om sina positioner och ha knäet i höjd med höften för att få ut en effektivare, säkrare rörelse, som inte stressar fel strukturer.

Det här tipset hjälper dig förhoppningsvis förstå varför du gör som du gör, och sätter igång tankebanorna kring andra övningar du gör.

Får du ut rätt effekt från dina övningar?
 

Kommentera gärna:

 • Pia • 21 mars 2017 08:53:58
  "Så när du gör din rörlighetsövningar för bröstryggen är en bra regel att du ser till att dina knäna är i nivå eller ovanför knäna – för att minska på rotationen från ländryggen."
  Knäna i nivå med eller ovanför höften menar du väl?
 • Hej Pia,

  Ja, precis. Den felskrivningen är fixad nu -tack för att du noterade det! :)

  /Tobias
  ..

  21 mars 2017 17:11:22

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln