Kalorier som kan sabba din hälsa (och hur du undviker att det händer)

Av de sakerna man ska fokusera på kan det här mycket väl vara en av de viktigaste.

Många utav oss dricker alldeles för många kaloririka drycker (eller mer specifikt alkohol, läsk, och andra sockerberikade drycker) som kan vara skillnaden mellan att tappa 5-10 kg eller att sitta fast i en platå när det gäller viktnedgång.
 


En helt vanlig dag kan man dricka en latte på morgonen, en läsk till lunchen, en iste på eftermiddagen och ännu mer läsk (kanske vin) till middagen eller i tv-soffan. Du känner säkert någon som gör det här. Men vet du hur många kalorier en person som dricker det här skulle få i sig? 500-800 kalorier. Det är 25-40 % av ditt dagliga rekommenderade intag av kalorier...bara från drycker.

Läskdrickandet och sportdrycksanvändandet har ökat markant de senaste årtiondena. T.o.m små barn under 2 år har rapporterats dricka minst en läsk om dagen.

Att dricka kalorier är ett stort problem, men ett enkelt sådant att fixa. Drick vatten, vanligt te eller t.o.m light-varianter om du måste få din “fix”. Vad du än gör, så måste vi börja minska på kaloriintaget.

Ok, vanor är inte att leka med. De är ingrodda beteenden som tar tid att ändra på.
Men det finns ett bra sätt.

Såhär kan du lösa problemet i 3 steg:

Räkna ut hur många sockerberikade drycker du får i dig på en vecka (viktigt att räkna in helgen eftersom man oftast tenderar att unna sig extra då).

Vi leker med tanken och säger att det blir 3 stycken/dag i snitt, typ såhär:

  • 1 Red bull.
  • 1 Pepsi.
  • 1 Coca-cola.

Ta bort en av de dryckerna helt och hållet, och ersätt den med vatten. Den andra läsken ersätter du med light-versionen (det finns light-versioner för nästan allt).

Så efter steg 2 ska du fortsättningsvis dricka:

  • 1 glas vatten (Vi tog bort red bull).
  • 1 Pepsi Max (Den vi byte ut till light-versionen av samma märke).
  • 1 Coca-cola (YES du får behålla colan!!)

Gör det här i 1 vecka.

Byt sedan ut din diet/light dryck mot vatten eller te, och byt nu ut din vanliga sockerdryck mot light-versionen.

Alltså:

  • 1 glas vatten.
  • 1 glas vatten eller te.
  • 1 Coca-cola light.


Upprepa den här processen tills du uteslutit de kaloririka dryckerna och sötningsmedlet från din kost. Det här funkar eftersom det är ett skonsamt sätt att ta bort någonting dåligt. Visst är det häftigare att bara sluta cold-turkey…men det funkar sällan.
Ge dig själv chansen att få bygga vidare på succén och skapa en ny vana och rutin. Det är exakt det här som en hållbar livsstilsförändring handlar om.

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln