En ryggövning som tvingar dig att vara strikt med tekniken

Starkare ryggmuskler får dig att se ut som att du faktiskt lyfter vikter, och går på gym...och det är ju aldrig fel.

Alldeles för ofta fokuserar många på de synliga ”spegelmusklerna” (bröstet, armar och magen) och glömmer bort ryggen. Men det är synd eftersom ryggövningar hjälper dig att få starka och friska skulderblad/axlar, och hjälper dig att bli starkare i basövningarna (knäböj, marklyft och faktiskt bänkpress) samt ger ett väldigt vältränat utseende.

Så vi måste alla göra mer roddövningar! Och övningen jag vill tipsa om idag är:

Hantelrodd med bröstkorgen mot en bänk:


Det här är en grymt bra övning som gör allt det där jag pratade om tidigare. Och jag gillar att lägga in den i mina kunders träningspass av en annan anledning: Den tvingar dig att vara striktare med tekniken.

Den här övningen görs liggande mot en bänk och tvingar dig att ha bröstkorgen mot bänken under hela utförandet. Du kan alltså inte kompensera lika lätt och gunga med kroppen för att få upp hantlarna…som lätt kan ske vid tex skivstångsrodd och andra ryggövningar när det blir för tungt.

Men det gäller ändå att vara vaksam på tekniken. Många gånger ser jag någon göra övningen med alldeles för mycket vikt i händerna och gör övningen till någon sorts ländryggs-bakåtböjnings-historia. Tänk på att bara för att du ligger med bröstkorgen mot dynan betyder det inte att allt är säkert. Du måste fortfarande tänka på att inte svanka för mycket i ländryggen.

För att inte hänga i ländryggen brukar jag säga åt mina kunder att aktivera magmusklerna, och inte ”brösta upp sig” för mycket. Vad som även funkar väldigt bra är att böja i knäna och låta fötterna komma fram bredvid bänken – det här gör direkt att en svankig person kommer in i en mer neutral position för ländryggen.

Kom ihåg att lite gung i kroppen är ok – och nödvändigt – om du ska rubba tyngre vikter. Men det måste vara måttligt, och det finns en gräns, när för mycket kastande med överkroppen inte längre blir fördelaktigt. Håll det kontrollerat.

I övrigt gäller det mesta av det här, när det kommer till utförandet: De 8 bästa tipsen för rodd-övningar.​​​​​​​

Lycka till
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln