Jag spenderade 5 minuter om dagen på rörlighet, under 30 dagar – det här lärde jag mig

De flesta av oss har vanor som vi vill ändra på, oavsett om det är att äta mindre skräpmat, inte slösa bort vår tid, eller träna oftare. Men när vi försöker ändra på även de mest simpla av våra dåliga vanor inser vi snabbt att det är svårare att ändra på rutiner än vad vi trodde.

Jag ville testa att ändra på mig själv. Jag bestämde mig för att mitt mål skulle vara att: Göra en serie av rörlighetsövningar som en del av min nya morgonrutin.
 

Min väckarklocka är lite trevligare än det här. Men ändå roligt.
Min väckarklocka är lite trevligare än det här. Men ändå roligt.


Jag skulle inte ta mig vatten över huvudet och tro på något stort. Bara en liten förändring: Att gå upp 5 minuter tidigare, och få en kick-start av kroppen.

Det visade sig vara svårare än vad jag trodde.

Det finns en hel hög av vetenskap som förklarar mekaniken kring hur en rutin gör det möjligt för oss att få svåra saker (som t.ex. att träna regelbundet) att bli enkelt. En förklaring är att när vi gör saker om och om igen blir nervcellerna bättre på att koppla. Med upprepade gånger stärks dessa kopplingar i nervcellerna och synapserna och handlingen blir mindre och mindre ansträngande för hjärnan. Det är t.ex. såhär vi kan köra till jobbet på morgonen utan att behöva oroa oss, och följa google maps, för att komma fram. Din hjärna är på autopilot.

Vem behöver inte lite extra rörlighetsträning, och vem vill inte att det sker på autopilot?

Så jag bestämde mig för att min nya rutin skulle vara enkel. Det här är viktigt (som jag skrev i nyhetsbrevet ”det största misstaget du gör med dina nyårslöften”) eftersom små/få vanor gör chansen att lyckas större.

Jag valde därför endast 5 övningar, som gick på mindre än 5 minuter att genomföra.
Och jag bestämde mig för att jag skulle göra dem direkt på morgonen.

Här är mina 5 övningar (som btw får med de flesta leder i kroppen):

Ryggliggande höft- och fotledsrörlighet x 8 per ben


Knästående inåt/utåtrotation x 8


Höftböjarstretch med sidoböjning x 8 per sida


Bröstryggsrörlighet mot bänk x 8


Katt och kamel x 8


Så lyckades jag göra det här varje dag i 30 dagar?

Här är några av mina noteringar:

  • Jag hade en fin start under de första 14 dagarna. Jag bara dundrade igenom rutinen ”like a boss" troligtvis på entusiasm och vilja. Men sen kom problemen.
  • Jag erkänner att jag misslyckades. Jag glömde helt bort det en morgon. Jag vet inte hur eller varför jag glömde det, men det bara försvann ur mitt huvud. Men jag har sagt det förut: jag är en misslyckad människa, och jag tycker om mina misslyckanden. Det är en del av mitt liv, och det gör mig i slutändan bättre.      Det är inte hur många gånger du misslyckas som avgör – det är vad du gör efter att du har misslyckats som räknas. Så jag justerade, och gjorde en plan B för nästa gång stressen skulle ta över.
  • Jag började faktiskt känna skillnaden mot hur det var förut. Mycket smidigare i kroppen jämfört med andra morgnar. Gillade rutinen jag satt ihop!
  • Fick några fler ”misslyckanden”. Men istället för att ge upp så gjorde jag någonting! Även om inte jag fick in hela rutinen så gjorde jag mina favoriter knästående inåt/utåtrotation och höftböjarstretch med sidoböjning. De gav mig lite rörlighet, kändes jäkligt sköna, och såg till att jag ändå följde planen och byggde vidare på rutinen.
  • Jag var långt ifrån perfekt, men det funkade. Det var precis som litteraturen säger - min hjärna jobbade mindre och mindre för varje dag. Rutinen blev mer och mer autopilot och jag märkte att andra morgonrutiner blev trigger-signaler som påminde mig om att göra min rörlighetsrutin – det var ganska coolt.


Ordet rutin kan låta negativt och som ett ställe där kreativitet och innovation går för att dö. Men jag hävdar motsatsen – rutin i livet kan vara någonting väldigt positivt.

Så testa min rörlighetsrutin (du behöver inte göra den på morgonen), eller hitta din egen rutin att bygga vidare på. Jag har märkt att min sitter bättre och bättre för varje dag.
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln