Hur du gör tråkiga utfall till någonting nytt och roligt

För några år sedan fick jag en chock.
Det var när jag stod vid gym-receptionen på mitt förra jobb och pratade med en av mina kollegor. Vi diskuterade livets viktiga saker (du vet; Vilken är din favorit turtles? Gillar du pistageglass? med mera) när en av gymmets kunder kom upp till mig och sa:

”Kan du hjälpa mig med ett nytt träningsprogram?…jag har haft samma träningsprogram i 2 år”

Min mun sa "javisst" men inuti min hjärna hände någonting helt annat...
 


Han hade alltså gjort samma övningar i över 2 års tid! För mig var det en chock.

Jag (och många andra) byter träningsprogram var 4:e vecka - inte bara för att det är bättre för resultaten utan också för att ge lite variation och en ny krydda till favoritövningarna.

Jag tycker verkligen att du ska fokusera på basövningarna (knäböj, utfall, marklyft, pressar och dragövningar etc) när du tränar i gymmet - MEN det kan lätt bli lite monotont att göra samma variant pass efter pass…man tappar lusten att träna efter ett tag. Så idag vill jag ge dig en ny twist på just en av de grundläggande övningarna: Utfall.

Men varför ska man ens göra Utfall?

  • En av de absolut största fördelarna med utfall är att man får jobba på styrkan och stabiliteten på olika ben. Träning på enskilda sidor av benen/armarna/bålen är viktigt att ha med i sina träningspass eftersom det ger dig möjligheten att jämna ut eventuella sidoskillnader i kroppen.

Den här utfalls-varianten kommer pumpa upp dina muskler, öka din fettförbränning, träna upp din stabilitet, jämna ut sidoskillnader och få igång ditt kardiovaskulära system rejält!

Utfall framåt-bakåt:


Videon var lite avkortad (så att du slipper titta på mig hela dagen), därför kan det vara bra med lite snack om utförandet:

  • Starta med en sida (jag rekommenderar den svaga sidan först) och gör klart alla 8 repetitioner innan du byter sida och fortsätter med resterande reps på andra benet. Så bara för att tala klarspråk: om du börjar med vänster ben kommer du först kliva fram med ditt vänsterben, och sedan bakåt med samma ben igen, det är en repetition. Gör 8 sådana med väster ben, och byt sedan direkt till höger ben.
  • När båda sidorna är klara får du 60 sekunder på dig att få mer pulsen (så mycket det går) och göra dig redo för nästa set (sikta på 3-5 set). Du kommer jobba med stora muskelgrupper och vilan kommer vara otillräcklig…så räkna med att det kommer bli en nästintill mördande känsla i benen.
  • När det börjar svida nåt så in i h*vete måste du gå till ditt ”happy-place” och bara borra ner skallen och kötta på! Ge inte upp!


Det var övningens utförande. För att täcka mer frågor om tekniken kan du kolla in det här: "7 vanliga misstag i Utfall - och vad du kan göra åt saken"
 


Hoppas du kommer gilla den här utfalls-varianten lika mycket som jag gör.

Eller ”gilla” är ett dåligt ordval…det är mer av en hat-kärlek till övningen.

Mest hat när jag tänker efter.

Gå och dominera i gymmet!
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln