Att bära, eller inte bära ett lyftarbälte: Det är frågan

Jag tror att många bär lyftarbälten av 3 anledningar:

  • Sett andra bära lyftarbälten och tänker att det säkert är en bra idé.
  • Tror att bältet kommer göra dem oövervinnerliga. Lite som Bruce Willis i unbreakable…du vet, bänkpress scenen:
Om du ser den filmen kan du notera att Bruce tar ett ”tumlöst-grepp” om stången. Jag rekommenderar inte att du försöker dig på den tekniken. Kommer ni ihåg när man lämnade biografen efter att ha sätt den filmen och alla pratade om det tumlösa greppet han tog i scenen?! Inte? Öh, inte jag heller...hehe, nä det skulle ju bara vara för konstigt om man gjorde det...mmm precis...konstigt.
Om du ser den filmen kan du notera att Bruce tar ett ”tumlöst-grepp” om stången. Jag rekommenderar inte att du försöker dig på den tekniken. Kommer ni ihåg när man lämnade biografen efter att ha sätt den filmen och alla pratade om det tumlösa greppet han tog i scenen?! Inte? Öh, inte jag heller...hehe, nä det skulle ju bara vara för konstigt om man gjorde det...mmm precis...konstigt.
  •  Eller så är anledningen till att många går runt med ett bälte att dem har en ”aj-aj” i ryggen och tror att bältet ska lösa alla ryggsmärtorna.

Oavsett vilken anledningen är till varför någon snubbe (eller snubba…den kvinnliga böjningen på ordet snubbe) väljer att bära ett bälte är, så finns det några tillfälliga situationer där det faktiskt hjälper att bära bälten. Men även situationer när det inte hjälper.

Så, ska man bära eller inte bära ett bälte: det är frågan.

Om du funderar på att bära ett bälte kan du tänka på följande: om du är en idrottsman eller idrottskvinna och har som mål att lyfta så mycket vikt som möjligt, bär ett bälte! Det kommer hjälpa dig att lyfta några extra kilon på stången (och kanske sätta ett nytt rekord) tack vare den stödjande effekten som bältet ger din ryggrad.

Men om du endast vill förbättra din hälsa, och se lite snyggare ut naken med hjälp av styrketräning borde du inte bära ett bälte. Du klarar dig bättre utan ett.

Använd inte bältet som en ursäkt till att slarva med tekniken i dina övningar och vara lat. Sikta hellre på att stärka upp ditt ”naturliga bälte” som din kropp redan har gett dig i form av bålmuskler:

  • Fram: Rectus abdominis (vad tidningarna kallar 6-packet…du vet: abs)
  • Sidan: Obliquus externus abdominis och Obliquus internus abdominis
  • Bak: Erector spinae (ländryggsmusklerna), multifidus, longissimus, iliocostalis och beroende på hur nördiga vi vill vara kan vi även slänga in Latissimus dorsi (stora ryggmuskeln) i mixen.

Och då har jag inte ens nämnt Transversus abdominis (TVA), Diafragman och Bäckenbottenmuskulaturen som alla hjälper till med stabilitet och prestation.

Som du märker finns det en skitstor hög av muskler där inne som bara ligger och väntar på att få göra sitt jobb – så träna dina bålmuskler - attackera dem från alla håll och kanter!!!
 


En annan sak som grind-my-gears är att många använder bältet som en ursäkt till att inte ta tag i det bakomliggande problemet till sin smärta i ryggen. Om du redan har en ”aj-aj” i ländryggen ska du inte använd lyftarbältet som en ursäkt till att inte tackla problemet (stärka upp dina bålmuskler, förbättra din rörlighet etc). Du måste ta tag i problemet med ett smart och genomtänkt träningsupplägg – inte hitta nya plåster att lida runt din kropp.
 
Så ska man bära eller inte bära ett bälte? Det beror på. Du måste först ställa dig frågan om hur din situation ser ut och vad vill få ut av din träning?
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln