En av mina nya favoritövningar – och hur du gör den korrekt

Vad skulle du göra om jag sa åt dig att du skulle lägga ett 1000 bitars pussel?

Du skulle nog börja med att göra två saker:

  1. Be om en bild på omslaget, för att se vad det är pusselbitarna ska bli.
  2. Leta reda på hörnbitarna för att ha någonstans att börja.


Och jag vet vad du tänker sen: ”Har Tobias tappat en kettlebell på skallen – varför snackar han om pussel?! ” Men exemplet ovan har faktiskt en relation till träning. Att bygga ditt pussel (och träning) efter den här principen ger en bra struktur för att lyckas.

Inom träning och hälsa finns det vissa rörelser och muskelgrupper som är extra viktiga att träna, och som vi definitivt behöver jobba mer på. Jag skulle kunna kalla dem för hörnbitar. Ryggen är tveklöst en sådan del av kroppen som behöver mer träning, och bli starkare på många av oss.

Ryggövningar är därför en hörnbit och en del för att nå helhetsbilden.
 
Testa därför en av mina ny-gamla favoriter för tillfället: Hantelrodd med en arm

Det finns många spinn-offs på den traditionella hantelrodden och den här varianten tränar i stort sett samma muskler på din rygg…men det är alltid bra med lite variation då och då för att inte tappa suget.
 


Kort om tekniken:

  • Jag vill att du har ett ben framför det andra (vänster ben fram - vänster hand i bänken) och sätter handen mot en bänk eller hantelstället. Kom ner i den här positionen genom att göra en höftfällning (a.k.a den viktigaste rörelsen du kan göra) och ha en neutral rygg.
  • Fokusera på att få en stretch av dina lats (stora ryggmuskeln) och skulderblad vid bottenpositionen och ”ro” hanteln tillbaka mot din höft.
  • Pausa någon kort sekund och återvänd tillbaka ner. Upprepa tills du är trött.
  • Men 6-12 reps borde göra jobbet i det flesta fallen.
  • Glöm inte den där ”stretch-delen”, den är avgörande för att få bra resultat och att gå ifrån övningen med en medioker prestation. Vill du veta mer om vad ”stretch” innebär kan du läsa mina tankar i det här inlägget.
Dina skulderblad måste få röra på sig! Läs det. Det är viktigt när det kommer till hälsan i skulderbladen och din prestation.
 

Den här övningen är en av de bästa för att träna upp dina ryggmuskler.
Så lova mig att du knatar iväg till gymmet direkt och testar övningen! Kom ihåg att jag smygtittar på dig genom kameran på din dator…så jag ser om du går iväg eller inte…

Det där var väl inte alls ett creepy sätt att avsluta dagens inlägg på?

Lycka till

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln