Kick-starta helgen med den här övningen

Det är fredag, och du är bara några minuter ifrån after worken!

Vad som kommer börja som en sofistikerad kväll lär snart spåra ut. Och innan du vet ordet av är du ute på dansgolvet med en öl i ena handen. Du vänder dig om till dina vänner och yttra de ökända orden: "håll min öl och kolla in mina nya moves"
 


Men vem försöker du lura? Du har ju inte travoltas höfter. Eller?
Faktum är att du troligtvis kommer få en muskelbristning.

Nä, det där får inte hända!

Höften är nämligen ett utsatt område som många har problem med, och känner sig speciellt stela i. Höftrörlighet är viktigt för att minska stressen och åtstramningar på ländryggen, knäna och andra områden i kroppen som får kompensera för den bristande rörligheten. Just bristen på rörlighet i höften är ofta orsaken till ländryggsproblem, knäsmärta, fotledsproblematik, och många andra saker.

Höftrörlighet är viktigt, och här har du en grym övningar för att förbrättra just höftrörligheten, och bättre förbereda dig inför helgen (och världsdominans på dansgolvet):

Sittande (inåt-utåt) rotationer med en kettlebell


Du kanske känner igen övningen. Jag skrev om sittande rotationer HÄR.
Men kettlebellen ger övningen en ny spinn, och gör att det blir en sittande rotationer version 2.0. Kettlebellen* fungerar som en aktivering av bålstabilisatorer och ger en bra effekt till övningen.

*Du kan använda en hantel eller viktskiva. Världen går inte under om du inte har en kettlebell...

Gör såhär:

  • Börja i en sittande position (den ni ser i videon) och ha hälen (höger ben) nära knäet (vänster ben).
  • Lyft upp kettlebellen och håll den mot bröstkorgen. Sitt med en rak, neutral position i ryggen.
  • Försök ha knä och fötter kvar i golvet under hela övningen.
  • Andas ut och fäll dig framåt mot underbenet. När du fäller dig framåt ska du fälla från höften (gör en höftfällning) och INTE runda ryggen! Gå så långt ner som du kan med en neutral rygg.
  • Håll positionen i några sekunder och kom tillbaka till startläget. När du kommer upp kan du böja dig bakåt för att få en stretch på den andra sidan av höften. Håll även den i någon sekund.
  • Det främre benet får jobba på att förbättra utåtrotationen i höften och det bakre benet får inåtrotation. Gör 5-10 reps/sida, och byt sedan ben för att inte gå minste om den andra sidan.

Efter en vända av den här rörlighetsövningen är du redo för dansgolvet!
Och för att sätta dig i rätt stämning finns det bara en låt:
 


Gå nu och domimnera i helgen!
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln