1 stretch som verkligen tar han om dina axlar & höfter

Vi gör en hel del tester på vårt gym. Vad vi har upptäckt är att vi ofta ser är stela/strama ryggmuskler * och kanske inte så chockerande stela höftböjare. **
Det är vanligt, eftersom vi alla sitter mycket.

* latissimus dorsi om jag får använda den enda ord på latin som jag kan.
 ** iliopsoas…ok, jag kan två ord. 

 
Den stora ryggmuskeln ”latissimus” har en viktig roll i pull/chin-ups, pull-overs, marklyft etc men även en viktig roll för din hållning. Den fäster nämligen nere i fasican (typ bindväv) på bäckenet och slutet av ryggraden. Så om muskeln blir stel kommer det resultera i att vi dras in i mer svank.
 
Det här kan man se när man ber någon sträcka händerna över huvudet. Efter 90 grader börjar ryggen att svanka som en kompensation för att få upp armarna.
 
Det här sker eftersom det finns en obalans mellan din stora ryggmuskel (som är stel/stram) och dina magmuskler (som är svaga). Man går därför in i svank, tippar bäckenet framåt, och det kommer påverka din förmåga att lyfta armarna över huvudet säkert och effektivt. Så vi måste bl.a. ta hand om stora ryggmuskeln – och det ska vi göra nu.
 
En bonus är att vi även i samma stretch får med den stela höftböjaren som även den brukar vara stel på många med den här hållningen. Nu till stretchen:
 

 
Gör såhär:

  • Greppa ett trx-band med vänster hand.
  • Sätt sedan vänster knä i golvet. Ha gärna tårna på det bakre benet i golvet.
  • På samma sida: spänn rumpan HÅRT! Detta skapar en bakåttippning av bäckenet som ger en rejäl stretch som drastiskt ökar effekten av din stretch i höftböjaren.
  • Spänn rumpan. Seriöst – spänn den!
  • Nu kan du sträcka på armen som är över huvudet och luta dig lite lätt framåt för att få en skön stretch av axel/ryggpartiet.
  • Håll 30 sekunder och byt sedan sida.
  • Ställ dig sedan upp och njut av hur skönt det känns i kroppen.

 Så enkel är den! En otroligt skön stretch som verkligen tar där det ska kännas.
Testa den nästa gång du går förbi ett trx-band.
 
Lycka till!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln