En till bålövning som du måste testa: Mountain climber i TRX-band

Kommer ni ihåg när man var liten och spenderade tid vid sommarstugan? Närmare bestämt när man testade vem av kusinerna som kunde hålla längst i ett el-stängsel?

Nej? Hahaha. Men, öh, inte jag heller. Det låter ju bara dumt. Mmmm, det är exakt vad det är....dumt.

...så "min kompis" berättade att när han var liten så fanns det nämligen många små el-stängsel vid familjens sommarstuga där kusinerna utmanade varandra i vem som kunde hålla längst i stängslet. Och när man tog i stängslet gjorde det ont, och pirrade i hela kroppen! Men av någon konstig anledning ville man testa igen. Och igen.
Du vet, det gjorde typ ont och var skönt på samma gång.

Förstår du vad jag menar?
Inte jag heller. Det här var ju min kompis som gjorde det, så jag vet inte...

Jag har på senare tid fått reda på att det heter paragelsi. Alltså när man upplever någonting smärtsamt som skönt. Och jag tror man måste ha den "genen" när det kommer till styrketräning. Att träna är sällan skönt, det pirrar sällan sådär fint i kroppen. Det är mest mjölksyra och en ständig kamp om att inte ge upp!

Lite den känslan får man i dagens bålövning som jag ska gå igenom. Det smärtar sådär fint i magmusklerna när man gör övningen korrekt.

Mountain climber i TRX-band:

Gör såhär:

  • Starta i en armhävningsposition - händerna under axlarna/skulderbladen, och fötterna i varsitt handtag på TRX-bandet.
  • Andas ut och hitta en neutral position i bäckenet genom att aktivera magen.
  • Tryck dig bort bort från golvet (pressa skulderbladen mot taket) och känn att du spänner magen ännu mer.
  • Från startpositionen, dra ett knä mot bröstkorgen utan att tappa positionen i höften/ländryggen. Håll den positionen i 2-4 sekunder. Återvänd med benet.
  • Låt inte ländryggen sjunka ihop eller rundas! Du ska inte sträcka eller böja ryggen, utan kontrollera rörelsen med bålen. Försök även att hålla höften stilla - låt den inte gunga i sidled för mycket.
  • Upprepa 5-10 ggr PER ben.

Det ska nämnas att det här är en svår variant.  Om du märker att höften svänger i sidled och att du hänger i ländryggen saknar du troligtvis bålstyrkan och kontrollen för att göra den här övningen. Det ska kännas i magen - inte ryggen. Om du märker att du inte fixar övningen kan det vara smart att backa ett steg. Gör samma övning men ha fötterna i golvet istället för i handtagen på TRX-bandet.

Det här är en övning som verkligen testar din styrka och kontroll av bålmusklerna.
Om din grej är paralgesi, och du gillar när det brinner i magmusklerna ska du definitivt testa den här övningen!

Lycka till!
Etiketter: bålträning core

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln