En övning som förändrar din kropp för alltid

Om du ska lära dig EN rörelse så borde det vara en...

....höftfällning!

Men varför sa jag höftfällningen? Jag kan bara svara på det genom att ställa motfrågor:
 

 • Vill du bli starkare? Höftfällningen är grunden till ett av gymmets bästa övningar för att göra dig stark och kraftfull: Marklyftet.
 • Vill du få en snyggare rumpa? Alla övingar som involverar en höftfällning kommer att träna dina baksidor massivt...alltså, du kommer få en så vältränad baksida av kroppen att Beyonce blir avis.
 • Vill du gå ner i vikt? När du kan använda höften rätt kommer du kunna utföra stora, grundläggande övningar som kan hjälpa dig att bevara muskelmassa och bränna bort envist fett från kroppen.
 • Vill du få bukt på dina ryggproblem? Att lära sig separera rörelser i höften från ryggraden är otroligt viktigt för din hälsa i ryggen. Dem som har problem med ryggen har ofta stela höfter och svårt att böja sig fram utan att ta ut rörelsen från ländryggen. Höftfällningen lär dig skillnaden.
 • Vill du bli bättre på din sport, och bli mer atletisk? Det finns en gemensam nämnare bland duktiga sprinters - dem har alla vältränade rumpor. Det fnns ingen atlet med svaga och otränade höfter.
Höftfällningen gör så mycket för din fysik, hälsa och prestation att det är dumt att gå miste om övningens fulla potential.

Efter allt det här snacket kanske det skulle vara bra att förklara vad en höftfällning är för er som fortfarande sitter och kliar er på huvudet:
 

Det handlar helt och hållet om två saker:

 • En liten böjning i knäleden
 • En stor böjning i höften
De här två sakerna är viktiga att tänka på, samtidigt som man håller ryggen neutral.

Höftfällningen är en av de grundläggande rörelserna som varje människa borde kunna göra. Oavsett vad ditt mål med träningen är, är det bra att kunna bemästra höftfällningen. Och det är tyvärr en rörelse som fler och fler av oss förlorar med åren.

Hur gör man?
 • Sätt en pinne längs med ryggen.
 • Ha kontakt med 3 punkter: Rumpan, skulderbladen & baksidan av huvudet. Du borde endast ha en lätt kurvatur i ländryggen (ej för mycket eller för lite).
 • Böj dig sedan framåt utan att trycka fram knäna, eller runda ryggen.
Om du trycker fram knäna blir det en knäböj. Om du rundar ryggen har du tagit ut rörelsen från fel delar.
 • När du gör den här övningen rätt känner du ofta en stretch i baksidan av låren.
 • Gå ner så långt som du kan - men sikta på att handen ska passera knäna.
 • När du ställer dig upp vill jag att du spänner rumpan. Vi vill alltså avsluta med att stå rakt upp och spänna skinkorna - inte luta dig bakåt (tänk på ryggen).
Börja med en pinne eftersom den ger bra feedback på din position i ryggen. Släpper pinnen har du tappat din position. När du kan göra höftfällningen automatiskt med samma teknik är det läge att lägga på vikt.

Ofta låter vi våra egon vara för stora och det hela slutar i idioti.
 


Se därför till att du först sätter basen/grunden till perfektion innan du belastar kroppen.
När du väl klarar av övningen med bravur är det läge att kliva upp och ta del av de STORA fördelarna som en korrekt höftfällning kan innebära med övningar som RDL, Goatbag swings, kettlebellsvingar, frivändningar, marklyft och mycket mer!

Se över dina grundrörelser i helgen och jobba på att göra dem ännu bättre.

Lycka till

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln