Hur du kan må bättre med ett enkelt steg

Rörlighetsövningen Djup knäböj med andning och ryggstretch kan vara en riktigt bra övning för dig som är väldigt svankig, eller står upp långa perioder.

Många har en felaktig hålllning. Nu pratar jag inte om vad som ofta händer på överkroppen (ihopsjunken och framåtroterade axlar) utan vad som sker nere i ryggslutet. Det är en hållning som innebär en ständig svank i ländryggen.

Att vara väldigt svankig är en vanlig position hos en stor del av befolkningen (så du är långt ifrån ensam om du har det) men det är också en position som sätter stor stress på ryggen och låter andra muskler stabilisera upp kroppen.

Du låter helt enkelt muskler kring höft och ryggslut att jobba extra hårt för att stabilisera upp kroppen.  Det kan vara bra att låta dem musklerna få en liten paus.

Den övningen jag ska visa idag gör just det. Låter kroppen få en paus från den ständigt svankiga positionen. Så en utmärkt rörelse för många kan vara att få göra motsatsen - att runda i ländryggen*
  
*Och JA, du får runda ryggen av 3 stora anledningar:
  1. Det är inte under belastning med tunga vikter,
  2. Din ryggrad är skapt för att röra sig i böjning/framåt,
  3. Du lever 24 timmar i svank - tro mig - din rygg kommer må bra av detta, och att få slappna av i strukturer & muskler som annars jobbar på övertid.
Som jag sa ovan: för dig med en svankig hållning är detta jättebra!

Såhär ser övningen ut: Djup knäböj med andning och ryggstetch

Gör såhär:

  • Greppa tag i ett TRX-band/knäböjsställnig/stolpe/person i kön på ICA - ta vad som finns! Ställ dig sedan med fötterna tätt ihop.
  • Sjunk ner i en djup knäböj (ja du får absolut runda ryggen) och känn stretchen i ryggmusklerna längst med sidan, och uppe vid utsidan av skulderbladen.
  • När du sitter ner kan du hålla knäna i en rak linje. Tryck dem inte in eller överdrivet ut.
  • Låt huvudet falla ner lite mellan armarna, så att du blir i en mer neutral position i  nacken. Titta inte uppåt och sätt onödig stress på nackkotorna.
  • Härifrån tar du in luft genom näsan - så att dina revben och mage trycker lite mot lårmusklerna.
  • Sen andas du ut all luft i ett långsamt tempo. Det kommer låta dina revbenen sjunka, och stretchen på ryggmusklerna att bli större.
  • Du kan även få lite rörlighet i fotlederna - och mjuka upp dem för att bli bättre i knäböjspositionen.

Ge den ett försök. Den är otroligt enkel att göra, kräver minmalt med utrustning och tar ingen större ansträndning eller tid från din dag.

Upp ur stolen och tetsa!

Seriöst.

...Varför sitter du ner? Vad väntar du på?


Om du vill få ett tips på hur du kan använda TRX-bandet för att stretcha ut stela bröstmuskler kan jag inte rekommendera min kollega Sofias senaste blogg inlägg.
Läs det här: "Hur du enkelt kan förbättra din hållning"

Lycka till!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln