En grym kombination för bättre höft-, och axelrörlighet

Det finns många saker som passar bra ihop:

 • Kaffe & Mjölk
 • Äppelpaj och Vaniljsås
 • Ägg och Bacon
 • Hamburgare & Bacon
När jag tänker efter passar nog bacon till allt (och alla situationer)!


Så, nu vet vi att bacon är viktigt. Vad som också är viktigt är bättre rörlighet i höfterna och bröstryggen (rotation, axelrörlighet etc) för att må bättre, prestera bättre, och hålla sig skadefri i allt från skulderblad, knä och ländrygg.

Istället för att träna höften och bröstryggen separat kan man kombinera dem båda i en och samma övning.

Då blir det mer tidseffektivt, och samtidigt får du jobba på flera olika områden i din rörlighetsträning. Därför blir det naturligt att kombinera en stretch av höftböjaren med en rörlighetsövning för bröstrygg/axelparti - så slår vi två flugor i en smäll.

En övning som ger dig båda dessa är:

Höftböjarstretch med armcirklar


Tänk på följande:

 • När du sätter knäet i golvet; titta så att du står med knä, höft och axel i en rak linje. Knäet som är i golvet ska alltså vara direkt under höften.

Gör inte som alla andra och pressa höften framåt – du gör inget för din höftrörlighet…det enda som händer är att du försöker få höftkulan att ploppa ur och ländryggen att pressas ihop. Läs det här om du vill höra mig gnälla mer om det.

 • Sträcka på dig, och lägg båda händerna på knäet.
 • På samma sida som har knäet i golvet: spänn rumpan HÅRT! Tänk att du har en svans - stoppa den svansen mellan benen. Detta skapar en bakåttippning av bäckenet som ger en rejäl stretch som drastiskt ökar effekten av din stretch. Känn hur du får en djupare stretch i höften istället för att rörligheten kommer från ländryggen.
 • Spänn rumpan.
 • Kom igen….spänn rumpan.
 • Håll stretchen i höftböjaren/framsidan av låret och gör en cirkelrörelse med en av armarna. Det spelar ingen roll vilken arm du börjar med – du kommer växla mellan dem två.
 • När du gör cirkelrörelsen ska du följa handen med blicken. Då får du även en rotation i bröstryggen och minskar risken att du bara vrider och vänder i axelleden. På det här sättet gör du det skonsammare och bättre för bröstryggsrörligheten genom att följa handen med blicken.
 • Gör 6-8 cirkelrörelser /sida, och byt sedan knä. Du kommer stå ca 30 sekunder i höftböjarstretch per sida, och samtidigt få göra många repetitioner av axelrörlighet.

 
Där har du övningen som nästan är lika viktig som bacon.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln