En rörlighetsövning du aldrig tidigare har gjort - som du dessutom kommer att älska! (...wow det här blev en lång inläggsrubrik).

Du har kanske sett serien Big Bang Theory på TV?
Eller du kanske är en sådan där person som"hyr" den från en piratsida på nätet? Usch på dig, det skulle jag *host* aldrig göra *host*...

Hur som helst finns det i serien en karaktär som heter Sheldon Cooper. Han har ett inslag "Fun With Flags" där han försöker visa att flaggor både kan vara roliga och informativa.


Jag tycker det här är en utmärkt idé, och kommer därför sno upplägget helt och hållet till dagens inlägg. Så låt mig därför presentera: Fun with Rörlighetsträning - Inlägget där jag visar att rörlighetsträning kan vara både informativt och roligt.

Vi dyker direkt in i dagens övning som är:

Zenith


Vad gör övningen Zenith?
Du får helt enkelt förbättra rörligheten i den övre delen av ryggen (bröstryggen). Ett område som kan utföra mycket rotation och ska ha bra rörlighet för vardagliga funktioner, idrottsprestationer, kunna lyfta mera vikter och för att undvika skador.

Men tyvärr blir vi allt mer stela och får en begränsad rörlighet/rotationsförmåga i bröstryggen samt bristande rörlighet i axlar och skulderblad. Den här övningen tar hand om allt det där!

Varför heter övningen Zenith?
Aha min frågvisa student. Nu kommer vi till det informativa!
Övningen heter Zenith eftersom det är åt det hållet du kommer att föra armen.

Det är nämligen så att när solen står i zenith skiner solstrålarna rakt ned, och då kastar exempelvis en flaggstång ingen skugga. 

 
I övningen kommer du dra din hand längst den astronomiska horisonten...eller blir det den verkliga horisonten(?)... för att sedan röra den upp mot zenith.
Därför blev zenith ett helt naturligt namn för övningen.

Men hur gör man övningen?

  • Ställ dig på alla fyra med knäna höftbrett (under knäna) och händerna axelbrett (under dina axlar/skulderblad).
  • Ha en neutral position i ryggraden.
  • Följ handen med blicken under övningen. Glid med handen längs med golvet åt sidan, utan att böja för mycket på den andra armen. Försök även pressa dig lite uppåt. Försök känna en stretch uppe vid skulderbladet/övre ryggen.
  • För sedan handen upp mot zenith och släpp inte blicken från din hand. Gå så högt upp du kan utan att tappa din neutrala position i ländryggen. Du kan känna en stretch i bröstet, axlar/skulderblad eller ryggen när du vrider uppåt.
  • Upprepa 8-10 ggr per sida i ett lugnt och kontrollerat tempo.

I bästa fall har två saker hänt idag:
  1. Du lärde dig en ny rörlighetsövning för bröstryggen.
  2. Du lärde dig betydelsen av ordet zenith.
Om du redan visste allt det här är ditt namn Sheldon Cooper.
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln