En fantastisk övning för mammor

Att låta någon som är gravid eller har fött barn att hålla på med "funktionell träning" och jonglera med apelsiner, medan de står på en balansplatta är INTE funktionellt. Det är dumt, och bortkastad tid.

Vad man som mamma borde fokusera på är att göra mer grundläggande rörelser som man har nytta av i vardagen * och saker man gör dagligen som; knäböj, höftfällningar, press med överkroppen, drag med överkroppen etc. Du skulle kunna slänga in lite dynamiska rörlighetsövningar också.

*Om du däremot är cirkusartist och har "apelsin-jonglering på balansplatta" som en del av ditt shownumber then go ahead and do it. Alla andra borde kanske tänka om.

Att göra grundrörelser är perfekt som mamma-träning. Men man kan behöva göra små justeringar för att aktivera magmusklerna, och göra positionerna skönare för kroppen. En sådan utmärkt övning är Prisoner squats.

Vill man slänga ut termen "funktionell" så är väl nu ett utmärkt tillfälle. Hur många gånger kommer du inte att plocka upp saker, sätta och ställa dig upp, samt lasta och släpa runt på grejer och ditt barn. Det här är verkligen en bra övning för att bli funktionellt stark i vardagen, och få bättre rörlighet/styrka i axel- och skulderbladspartiet.

Prisoner squats


Nu när du har sett videon kan du tänka på följande:

  • Stå med fötterna på höftbrett avstånd (justera efter eget behov) och tårna pekandes 15-30 grader ut.
  • Ha ryggen i en neutral position.
  • Sätt fingrarna bakom huvudet (men dra inte eller slit i nacken - bara håll dem där).
  • Andas ut och aktivera magmusklerna. Försök behålla den positionen, andas sedan in 360 grader. Få luft in i magen, åt sidorna och bak mot ryggen. Bålaktiveringen borde vara hela vägen runt.
  • Sätt dig ner, lite bakåt och tryck knäna lätt utåt sidorna.
  • Sänk dig ner till den punkten precis innan din ländrygg börjar att runda sig, och återvänd upp tillbaka till stående.
  • När du gör knäböjen så vill jag att du ska tänka på att trycka armbågarna bort från varandra och försök klappa ihop dem bakom ryggen...vilket är omöjligt, men tänk så för att verkligen få jobba med bröstryggen och skulderbaldsmusklerna.
Kom ihåg att vi alla ser olika ut med längd på kroppsdelar och rörlighet. Gå därför bara så djupt som du kan med neutral rygg och justera dina fötter och vinklar efter behov.

Testa övningen -  jag tror du kommer känna att det är en fin twist på den vanliga knäböjen, och en utmärkt rörlighets- och styrkeövning för att släppa upp trycket på de stackars utsatta skulderbladen, och göra dig stark för alla tunga lyft som väntar i vardagen. 

Lycka till!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln