Saker att tänka på för den äldre löparen

När allt du behöver är ett par skor, är det lätt att förstå löpningens popularitet. Det är bara att knyta skorna och sen slänga sig ut genom ytterdörren och kuta för glatta livet.

Löpning och uthållighetsidrott har blivit mer och mer populärt inom alla åldrar. Men i och med att kroppen åldras (vare sig du förnekar det eller inte) uppstår det ibland lite problem, och saker man ska tänka extra på.

Här är två väldigt mycket ÄLDRE löpare. Sjukt coolt:


Dagens 4 tips är inte tänkta för dig som är 90+...snacka om nischad blogg...utan mer tänkt för dig som märker att kroppen inte är riktigt så anpassningsbar som när du var yngre. Så tipsen är bra att ha i bakhuvudet när man tränar för att kunna hålla på med det man gillar under en längre tid.
 
#1 Se över din teknik

De vanligaste sakerna som skiljer en äldre löpare från en yngre är:

  1. Tar kortare steg. Troligtvis sker de på grund av minskad kraftutveckling, speciellt om man inte styrketränar.
  2. Det är vanligare att knäna faller inåt, och att foten faller inåt. Båda dessa kan sätta mer stress på fotleden, och knäleden...samt vandra uppåt och påverka höften/ryggen.

Löpning som aktivitet orsakar inte skador. Men det sättet som du springer på, samt hur ofta, och hur länge du håller på kommer alla att påverka dina knän, höfter och fotleder. Se därför till att du springer med en korrekt position, och att ditt löpsteg är så bra som möjligt, det kommer hjälpa dig att motverka de där jobbiga skadorna och skavankerna som lätt uppstår.

Vill du ha mer tips på hur du kan få ett bättre löpsteg kan du kolla in ett av mina tidigare inlägg: 5 snabba tips för ett bättre löpsteg.

#2 Bli starkare

Muskelmassan, och styrkan, kring höfterna och knäna kan minska med stigande ålder. Det är inte så mycket själva åldrandet som gör att du blir svagare utan mer det faktum att vi tenderar att röra på oss mindre när vi blir äldre.

Med hjälp av styrketräning 2-3 ggr/vecka där du fokuserar på benen, höften, samt dina bålmuskler är viktigt för att hålla dina knäna starka och dina löprundor längre.

Men försök även att variera din träning. Att alltid träna samma muskler om och om igen kan leda till uttråkning, stagnation, och muskulära obalanser i kroppen som negativt kan påverka din löpning i det långa loppet. Testa rörligehtsträning, simning, och andra skonsammare styrkeövningar för att komplettera din löpning.

Ta övningen Utfall som är en populär övning bland löpare (och jag säger absolut inte att den är dålig). Att göra ett Utfall bakåt är mer skonsamt för knäna än att bromsa kraften som du skapar när du gör Utfall framåt.

Du skulle till och med kunna göra Stillastående Tempo-utfall.
Mycket mer skonsamt för lederna och tveklöst träningsvärk-framkallande!
.


Läs mer om själva utförandet här.

#3 Minska på träningsvolymen

Att säga åt någon att de måste sluta att löpträna är det sämsta man kan göra.

Men att bara minska på mängden/volymen löpträning, och vara lite smartare med sin träningsplanering och återhämtning, kan göra mycket för din kropp.
Sluta inte att röra på dig men variera din träning och lägg in rörlighetsträing, simning, cykling etc.

#4 Fnys inte åt skador och skavanker

Ett av dem sämsta träningscitaten är ”NO PAIN NO GAIN”. Det finns så mycket fel med det uttalandet.

Att pressa sig igenom smärta är bland det sämsta du kan göra. Smärta är en varningssignal från din kropp om att någonting inte är som det ska. Pressa dig inte genom smärtan och tro att du ska få någon medalj för din tapperhet.

Att springa med skador kan göra det värre. Sök upp en sjukgymnast eller annan kunnig person som kan hjälpa dig att reda ut problemet och ge dig en plan för att få bukt på skadorna, och komma tillaka till det normala igen.

Man blir vis med stigande ålder - så fnys inte åt tipsen. Ta det till dig och skapa förutsättningar för att kunna springa fort under en lång, lång tid.

Lycka till med löpningen!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln