5 snabba tips för ett bättre löpsteg

För att springa snabbare, och bli mer uthållig, måste du vara mer ekonomisk i din löpning. Att förbättra sin löpekonomi är en viktig del i att bli en bättre löpare, och det handlar till stor del om att förbättra tekniken.

Så idag blir det 5 snabba tips på hur du enkelt kan städa upp din löpteknik, undvika energiförluster, och i slutändan bli en bättre löpare.
 
Men först: Varför är det viktigt att bli mer ekonomisk i sin löpning?
 
En bättre löpekonomi i spåret hjälper dig att springa fortare och längre. Att spara på sitt ”bränsle” är viktigt för att minimera sin energiförbrukning. Precis som du inte skulle vilja ha en läcka i din bränsletank på bilen när du är ute och kör, vill du inte ha en läcka i din energiförbrukning när du springer.
 
Alla löpare strävar efter ett förbättra sitt löpsteg, och en dålig hållning i höga farter tar mycket energi. Så för att undvika onödiga energiförluster måste du maximera din egen löpekonomi. Så det finns 5 saker som du bör tänka extra noga på när du är ute och springer:
 
#1 Spring med en öppen höft
 

Ett vanligt fel många gör är att dom springer med en stängd höft. Det kan bero på olika saker, men det är väldigt vanligt att du har en för tight höftböjare. Detta resulterar i att man drar ihop höften, och skjuter rumpan lite bakåt.
 
Med lite rörlighetsträning för höften kan du jobba på att öppna upp höften.


#2 Öppna upp bröstkorgen
 
Den andra saken är att du ser till att du får din bröstrygg att hamna i ett neutralt läge. Kontrollera därför att du inte springer med en ihopsjunken överkropp, som direkt påverkar din andning och kraftutveckling negativt.
 
En mer upprätt position i bröstryggen/överkroppen kommer bidra till ett mer effektivt löpsteg, och hjälpa dig med andningen. Tänk att din midja och ditt bröstben vill vara i en rak linje.
 


#3 Armbågarna nära kroppen
 
Träna på att hålla armbågarna nära kroppen - det gör överkroppen mindre spänd. Du vill inte springa med en spänd och ansträngd hållning, så jobba även på att få ner axlarna.
 
Att ha armbågarna nära kroppen och få ner axlarna kommer hjälpa dig att bli mer avslappnad, och öppna upp bröstkorgen för bättre andning (tillbaka på punkt 2).
 
#4 Spring med ett ”mobil-armband”
 
För att spinna vidare på tanken om att ha armbågarna nära kroppen vill jag även att du försöker ha armbågsleden i en 90 graders vinkel, och pendla med överarmen.
 


Jag är själv inte så mycket för att spinga med musik, men om du har använt ett mobil-armband förut kommer du nog förstå den här punkten: Tänk dig att du vill ha 90 grader i armbågsleden och pendla med fodralet/mobil-armbandet.

#5 Landa som en ninja
 
För att få ett bättre, och effektivare löpsteg ska du tänka på att röra dig så lätt och ledigt som möjligt.
Rör dig lika tyst som en ninja. Om du inte kan plocka fram ninjan inom dig, kan du istället tänka på att löpa som om du sprang på moln - utan att trampa igenom molnen!

Det här får dig att löpa mer upprätt och ändra steget från den långsamma dunkande hälisättningen, till att istället använda den snabbare mellanfotsisättningen.

BONUS TIPS!!!

#6 Spring med en hand i ryggen


Att springa helt upprätt är inte effektivt. Du vill kunna springa med en lätt lutning framåt, eftersom en för upprätt position skulle innebära att kraften gick vertikalt istället för horisontellt (som löpning går ut på).
Sätter du alltid ner foten framför dig kommer du bromsa ditt steg, du vill få fart framåt och landa med foten under dig.

Det här betyder inte att du ska luta dig framåt så att du nästan tippar omkull – men tänk dig att någon har lagt en hand i ryggen på dig. Den handen trycker dig lite framåt. Det här ger dig en bättre position, och bättre löpekonomi.

Där har du 6 snabba, men även otroligt effektiva tips för att få ett bättre löpsteg och bli en mer ekonomisk löpare. Men kom ihåg att alltid påminna dig själv då och då, eftersom det är lätt att falla in i gamla mönster. Men med lite träning och den här nya kunskapen är jag övertygad om att du kommer springa fortare och längre  - med mindre ansträngning på kroppen!

Jag publicerade ursprungligen det här inlägget i Uppsala träningsstudios nyhetsbrev - vill du ha mer coachning, tips och erbjudanden kan du alltid signa upp dig på hemsidan HÄR.

Lycka till med löpningen, och förhoppningsvis ses vi i spåret!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln