En av de viktigaste sakerna för att gå ner i vikt

Jag har en kund som är tandläkare. Hon försöker få sina patienter med dålig munhygien att göra en kostregistrering (för att hitta det dolda sockret) men har insett att väldigt få av hennes patienter gör det.

Vi hade ett samtal tidigare i veckan om just kostregistreringar, och jag fick frågan av henne varför jag trodde det var så få som genomförde registreringen?
 


När någon kommer till oss på gymmet för att gå ner i vikt blir kosten en viktig del att diskutera. Så det första jag skulle vilja göra är att prata om de 4 fördelarna med att göra en kostregistrering:


1.  Det funkar. Det finns flertalet studier som visar att de som följer en kostregistrering tappar mer (ibland t.o.m dubbelt så mycket) vikt än de som inte registrerar sin mat. Våra erfarenheter  i studion visar exakt samma som forskningen. Det funkar helt enkelt.

2.  Mindfulness. Många av de matvanorna som vi har är påverkade av saker vi inte ens tänker på...och säger du att du inte påverkas av reklam, eller att du ser igenom marknadsföringen så ljuger du...omedvetet. Att skriva ner/logga sin mat gör oss mer medvetna om våra val som vi gör.
 
 
3. Ansvar
. De som rapporterar sina resultat till någon varje vecka är mer framgångsrika än dem som inte gör det. Kännedomen att någon ska kolla på din registrering påverkar dina val.

4. Diagnos. En kostregistrering kan avslöja vart problemet finns. Har du brist på ett näringsämne (protein brukar vara väldigt vanligt)? Är kunskapen dålig? Hur mycket påverkar miljön/sociala tillställningar din aptit? Har du svårt att tolka dina hungersignaler?
 

Så om en kostregistrering nu är ett så kraftfullt verktyg för att förändra sina kostvanor, och gå ner i vikt, varför är det så få av våra kunder som vill göra det?

5 anledingar till varför ingen vill göra en kostregistrering:

Först vill jag säga att det inte är tid (det tar max några minuter) som är det största problemet. Det är inte pengar (finns gratis-appar). Det är inte svårt att göra (bara att klicka på mobilen).
Så vad är det som hindrar så många från att göra det?

  1. Rädslan att känna skam. Jag hatar när jag känner mig dum, och andra människor känner precis likadant. Ingen vill känna skam, och speciellt inte pga sina matvanor eller utseende, så det sista dem vill är att bli dömda för sin kostregistrering. Men tyvärr är det här precis vad många (dåliga) tränare gör.
  2. Känslan av att bli bedömd. Många som gör en kostregistrering tror att folk kommer döma dem som okunniga, odisiplinerade eller lata. Men kom ihåg att en kostregistrering är till för att hitta en lösning. Den kommer aldrig kunna ge svar på vem du är och vilka egenskaper du har som person.
  3. Uppskattar inte effekten. Ibland kan jag känna att bara för att någonting inte glittrar och glimmar, inte är tillräckligt sexigt, eller låter coolt så tycker många att det inte är värt att testa. Oavsett om du gör en registrering på en app eller använder penna och papper är effekten detsamma. Det kanske inte känns så avancerat, men forksningen visar iaf på effekten av att göra det.
  4. Bygga vanan. Det kan vara svårt att klämma in i ett hektiskt schema. Men om du gör det i samband med en annan vana kan du snabbt bygga en rutin. Gör din registrering när du borstar tänderna. Eller på pendeln på vägen hem. Eller direkt efter att du nattat barnen. Kom även ihåg att du bara sköter registreringen i kortare perioder. Jag kräver aldrig av mina kunder att de ska hålla på jämt - men att stämma av då och då är bara sunt.
  5. Det är förolämpande. Att skriva ner vad du äter – så att någon annan kan säga vad du redan vet är bra och dåliga val är för många en löjlig grej. Men jag lovar dig att en kostregistrering är så mycket mer än bara den här punkten.

 
En bra utförd kostregistrering är inte till för att döma dig, och den visar dig mer än vad som är bra respektiva dåliga val. Det är ett ovärderligt verktyg som visar dig att dina matvanor är relaterade till mer än dina kunskaper, viljestyrka, miljö, fysiologi, bekvämlighet och en mängd andra faktorer som kan ses i datan och mönstrena som en kostregistrering erbjuder dig.

Jag ser det som ett användbart verktyg i min verktygslåda av metoder för att hjälpa människor gå ner i vikt. Nu ska jag bara lyckas övertyga min kund som är tandläkare att även hon måste göra en....
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln