Sluta hitta på ursäkter!

Kanske har jag vaknat på fel sida eller inte hunnit dricka min första kopp med kaffe, men det finns en risk att jag framkommer som en ”Ove”. Arg, vresig och allmänt trött på tillvaron.
 

Men jag hör alltid människor som vill gå ner i vikt, bli hälsosammare och må bättre. Men när jag frågar dom om deras plan, och hur de ska gå tillväga, får jag inte höra annat än ursäkter. Det får mig alltid att fundera ”så, om du verkligen vill lyckas borde du inte göra allt i din makt för att lyckas, än att bara hitta på ursäkter?” För att svara på min egen fråga: Jo, det borde dem.

Jag säger inte att jag är perfekt. Jag har själv haft stunder när jag tittat mig själv i spegeln och börjat fundera på om jag inte har gått upp lite i vikt på ställen där det inte fanns tidigare. Man börjar tänka att man skulle kunna gå till gymmet…men det tar extra tid och jag har inte riktigt extra tid. Så det absolut vanligaste är att man fortsätter som normalt. Jag kan prata med mina vänner, och det låter nästan som att alla klagar på sin vikt, och de extra kilona som har kommit under de senaste åren. Det hela slutar i en sorts ”fest” i självförakt. Men i slutändan är det ändå ingen som har någon lust att göra någonting åt saken. Varför är det så?

Jag antar att det kan bero på många olika orsaker:

 • Dom kanske inte är redo för den livsstilsförändringen, även om de är missnöjda med sina kroppar, så är de inte villiga att göra dem förändringarna i sitt liv gällande kosten eller träningen?
 • Kanske känner dom sig obekväma i gymmet. De vet inte hur man ska använda utrustningen och är för nervösa för att fråga någon?
 • Saknar man tillgång till ett gym, kanske man inte vet hur man ska börja träna?
 • Dom skulle kunna bli överväldigade av den stora förändringen (som dom tror) att det innebär att laga hälsosammare mat?
 • En förändring är kanske inte ens möjlig i deras ögon?
 • Dom kanske har haft sina vanor så länge att de inte ens tror att det är möjligt att bryta sig loss från dem?

Oavsett vad orsaken kan vara finns det alltid en lösning!
Det är verkligen en enkel lösning: starta idag, starta nu, och starta med någonting litet.

Du kan göra små förändringar varje dag som kommer ha en stor effekt i det långa loppet.
Tänk på att små droppar med tiden fyller glaset.


Du kan faktiskt göra små förändringar i din vardag som gör stora saker för din hälsa:

 • Du kan spendera 20-30 minuter, 3-4 dagar i veckan på träning
 • Du kan gå med i aktivet på jobbet: spela fotboll, innebandy, basket, tennis.
 • Du kan sakta med säkert äta lite mer grönsaker. Sikta på en ”näve” grönsaker till en av dina måltider. Med tiden kan du försöka få till en näve till 2 måltider etc.
 • Ät 2 ägg istället för flingor till frukost.
 • Dricker du 1 liter läsk på helgen – drick ½ liter läsk istället.
 • Drick mer vatten.

Du förstår principen. Jag vill bara hamra hem poängen att du ska få förändringarna att passa din livsstil. Om det här inte är val du är villig att göra, om den här förändringen är för stor för dig just nu kommer du bara må dåligt när du inte längre kan stå emot. Det är jättebra att säga ”jag ska sluta med socker” eller ”jag ska träna 4 ggr/vecka” men om det inte är någonting som du verkligen kan göra kommer du slå ner dig själv så hårt varje gång du äter en godisbit eller inte får in träningen.

Du måste förstå att det är en process. Välj små mål och bygg vidare på dem!

En vanlig ursäkt är att man inte har tid för gymmet. 1 timme är 4 % av din dag. 30 minuter är 2 % av din dag. Om du har svårt att få till 2-3 korta pass på en vecka tror jag inte att du kan prioritera din tid. Du borde verkligen granska ditt schema och vad du faktiskt gör om dagarna.

Se till att utmana dig själv och andra med rimliga mål. Låt inte ursäkter komma i vägen för dina mål. Hitta någon bra tränare att ta hjälp utav, hitta en grupp av män och/eller kvinnor att träna tillsammans med, ta hjälp av en vän och gör någonting för att hitta ett socialt stöd, någon att rapportera till och dela dina framgångar och motgångar med.

Gör någonting varje dag som ditt framtida jag kommer att tacka dig för. I slutändan försöker vi alla bara att bli den bästa versionen av oss själva.

Etiketter: kost träning motivation

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln