Varför jag inte gillar att göra kettlebellsvingar över huvudet

Notera att jag inte skrev ordet ”Hatar”. Hat är ett så starkt ord. Hat är mer lämpat för Hitler, ebola, misshandel och fnasiga naglar…du vet, när en liten bit av nagelbandet (som inte går att klippa bort) ligger och svider. Jag hatar det!

Men först kanske jag ska klargöra frågan: vad är en kettlebell?

Det heter inte katt-lebell. Och det heter inte kettle-balls.
Jag fnissar alltid lite för mig själv när jag hör någon säga kettleballs. Haha! Du sa balls.

Men jag bryr mig inte om vad du kallar den där saken. För en kettlebell (eller girya) är faktiskt bara ett järnklot med ett handtag. Det används ofta för olika styrke-, konditions-, och rörlighetsövningar. Men är framför allt ett utmärkt redskap för snabba rörelser såsom en kettlebellsving.

Så…vad är en kettlebellsving?

Det är kanske den mest populära övningen du kan göra med en kettlebell. Du har säkert sett någon svinga klotet på gymmet. Du kan svinga den till bröstkorgshöjd eller över huvudet..


Jag ska förklara varför du inte ska svinga kettlebellen över huvudet alldeles strax. Men om du vill lära dig mer om kettlbellsvingen och hur du ska göra den, kan du titta på det här:
 


Enligt mig är den vänstra bilden (som även kallas russian hard style när du svingar den till bröstkorgen) det korrekta sättet att göra en kettlebellsving på…och den högra (som även kallas american swing - när du svingar den över huvudet) en mer skadebenägen position och felaktig svingteknik för många.

Så det hela handlar om Huvudet VS. Bröstkorgen, American swing VS. Russian hard style, USA VS Ryssland, Rocky Balboa VS Drago. McDonalds vs. öh vad finns det för rysk snabbmat?...


Och självklart finns det dom som klarar av att göra snygga kettlebellsvingar över huvudet.
Men när jag går in på andra gym är det ofta som mina ögon börjar att blöda.

De flesta kettlebellsvingar över huvudet ser ut såhär:


Fördelarna med att svinga över huvudet är att det kanske ser mer Hardcore ut?
Och så är det lite mer Crossfit.

Kanske är jag synisk. Men allt jag ser från bilderna är:

  • en gamnacke
  • överdriven svank (stackars ländryggskotorna)
  • en dålig rörlighet i axlarna, som innebär en kompensering med ryggen och nacken.
  • och troligtvis saknar personen kontroll över höften och bålmusklerna, eller saknar den bålstyrkan i magen som krävs.

Men det är även ett tecken på att det någonstans sitter en girig sjukgymnast och gnuggar sina händer av lycka. Nu kommer det jobb inom kort!

Jag är inte emot att någon ska svinga en kettlebell över huvudet. Du får göra stöt, ryck, militärpressar och alla dem där grymt bra övningarna! Jag tycker bara att du först måste bevisa att du kan träna, och göra det säkert, över huvudet.

Många saknar rörligheten och styrkan/stabiliteten för att kontrollera sina armar över huvudet, än mindre för flera repetitioner eller med vikter. Bara för att du kan svinga kettlebellen över huvudet betyder det inte att det är bättre. Kom ihåg att mer inte alltid är bättre.

Jag tycker att bröstkorgshöjd (Russian hard style) är ett bättre val för de flesta. Men som mycket i träningsvärlden beror det på vem som står framför kettlebellen. Jag menar bara på att alla inte har rörligheten i axlarna eller stabiliteten i bålen för att träna så…och då irriterar jag mig på det…nästan lika mycket som trasiga nagelband.
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln