Den ultimata guiden för att skapa ett träningsmål

Det finns inga måsten.  Det är mycket saker här i livet som du kan strunta i att göra:

  1. Skippa att betala skatt
  2. Glömma bort din bättre hälfts födelsedag
  3. Strunta i att plocka upp barnen från dagis
  4. Inte sätta något mål med din träning

Och visst kan SKV och Soc vara skrämmande, och något man vill undvika att komma i konflikt med, men jag är mest rädd för punkt 2. Jag skulle inte vilja glömma min flickväns födelsedag. Hon skulle få Voldemort att framstå som snäll…

Note to self: Glöm inte!


När det kommer till gymmet har du också ett val. Men jag tycker att du måste ha ett tydligt mål.

Många använder uttrycket ”jag vill må bättre”. Men det räcker inte. Det här vaga uttrycket säger ingenting om hur och när du ska nå ditt mål. Det säger heller ingenting om vad ”må bättre” innebär för dig, eller vad du anser vara dålig form, eller hur det är att inte må bra.

Du kan inte skapa en handlingsplan om du inte har en tydlig målsättning framför dig. Lösningen är att skapa en S.M.A.R.T -målsättning. Det fungerar bra inom träning, och ditt mål måste vara:

#1 Specifikt

Ställ frågor som: Vem, Vad, Vart, När, Vilken och Varför.

Specificiteten är viktig eftersom det hjälper dig att tydligare se vart du vill komma. Var ärlig mot dig själv när du svarar på dina frågor. Vem gör du det här för? Vad vill DU uppnå? Varför? Vad är anledningen till att du vill må bättre? Vad gör att du just nu inte känner att du mår bra?

Var den där dryga ungen som alltid säger varför då? på varje svar du ger dig själv. Gräv lite djupare.

#2 Mätbart

Sätt ditt mål med specifika tider, kroppsmätningar, siffror eller vad som helst som mäter din framgång. Att ha ett mätbart mål gör det tydligt att se om du har tagit dig från punkt A till punkt B.

Mätbara mål får dig också att se om du går mot rätt riktning eller om det är dags att ändra någonting i din kost eller träning.

Vill du gå ner i vikt kan du ställa dig på vågen – men kom ihåg att den inte betyder allt. Jag skulle även rekommendera dig att ta kroppsmått på axlar, armar, midja, höft och ben. Och slutligen några foton på dig själv att jämföra med.

#3 Accepterat

Det är bara du som ska bestämma vad DITT mål ska vara. Det här sätter tonen för vad du tror är möjligt. Men det ska heller inte vara omöjligt att uppnå. Du måste förstå att desto tuffare mål du ger dig själv desto fler hinder kommer du stöta på för att nå dit.

Nyckeln till att sätta ett bra mål är att skapa ett sådant som är strax bortom vad du skulle kunna klara av. Sikta på att de dig sig själv en utmaning.

#4 Relevant

De ska fokusera på vad du verkligen vill. Men även ha en viss realism i sig.

Alldeles för ofta vill någon som inte tränat speciellt mycket gå ner mängder av kilon på kort tid. Bra att du vill satsa och köra hårt! …Men du kanske ska plocka ner förväntningarna lite. Jag vill inte vara en party-pooper och skjuta ner dina drömmar, men kom igen…

#5 Tidsbundet

Ditt mål ska ha en deadline. Du borde förvänta dig att nå ditt mål inom ett visst datum så att du inte riskerar att dra fötterna efter dig.

Att nå ett tidsbundet mål tycker jag är enklast genom att gå baklänges och sätta in dina nya vanor därifrån. Jag gav mig själv ett nyårslöfte förra året. Jag skulle läsa 12 böcker på ett år (12 månader – nu snackar vi långsiktigt mål). Det innebar också att jag skulle ha läst 3 böcker på ett kvartal, och 1 bok per månad (kortsiktigt mål). Det fungerade väldigt bra för mig.


...Ok, tack för det där...men jag är helt förrvirrad av allt. Hur ska jag göra?

Gör såhär:

Steg 1: Sätt ett S.M.A.R.T mål och se till att ha med en deadline för dina långsiktiga mål (6 eller 12+ månader) och ett kortsiktigt mål (månad eller kvartal).

Steg 2: Förstå vad du vill få ut av träningen. Viktminskning? Bygga muskler? Springa ett maraton?
Många överskattar ofta vad de kan göra på kort sikt, och underskattar vad de kan göra på lång sikt.

Steg 3: Sätt ett startdatum. Men först ska du notera de hinder som kan uppstå. Kolla över dina vanor och försök förstå dina triggersignaler som skickar in dig i dåliga vanor. Skapa en plan. Skippa inte träningen – du måste få in passen för att bygga en vana.

Steg 4: Gör din träning mätbar. Ville du gå ner i vikt? Ta dina kroppsmått, bilder och vikt. Det kan vara bra att ha ett startvärde att utgå ifrån.

Steg 5: Skriv ner dina mål och utvärdera din framgång. Det är viktigt att sätta dina mål på en plats där du kan se dem. Jag sätter mina mål på insidan av garderoben (bara jag ser dem – men jag ser dem varje morgon och kväll).


Det går absolut att träna utan något specifikt mål. Men min erfarenhet säger mig att det oftare leder till dålig motivation, och att man slutar, när man inte har någon tydlig plan för vad man vill uppnå med sin träning.

Lycka till

Etiketter: målsättning

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln