Hur man gör träningen till en del av vardagen

På söndagar hör man ofta det här: "På måndag ska jag börja äta hälsosammare"

​På nyårsafton hör man ofta det här: "Nästa år ska jag ta tag i träningen på allvar"

Och idag är det både nytt år och måndag. Så hur får man dessa löften att hålla, och göra träningen till en del av vardagen?

Om du aldrig har tränat tidigare kan den stora frågan vara ”hur får jag in det här i mitt liv?” Ingen vill trampa runt på samma ställe, utan att komma någonstans. Om du är nybörjare kommer du säkerligen behöva lite hjälp med att få det hela att gå ihop och funka - för dig.

Att träna tar tid. Med resor, jobb, familj, och sociala tillställningar kan det definitivt bli en utmaning. Men jag skrev ”utmaning” och inte ordet ”omöjlighet” – för det är inte omöjligt att få in träningen i ditt liv. Mycket handlar om att få det att bli en del av din vardag, oavsett om det handlar om att schemalägga det emellan jobbmötena eller blocka av tiden i din kalender helt och hållet.

Du kan inte förvänta dig att hitta tid till träning – du måste skapa tid till träning.

Här är 5 tips på hur du kan få in träningen.

  • Om det händer mycket ”saker” under eftermiddagarna och att kvällarna rinner iväg från dig kan det vara lönt att försöka vakna en timme tidigare för att hinna få in träningen på morgonen. Den här strategin kan funka om du börjar runt kl 8-10 på dagarna. Om du börjar jobba ännu tidigare än så kan det fortfarande fungera att gå upp en timme tidigare, om inte – så är det kanske bättre att få in det på kvällen efter jobbet.
  • Det kan ibland vara lönt att hitta ett gym nära jobbet, så slipper du sitta i trafiken på morgonen, lunchen eller kvällen bara för att ta dig till gymmet. Och tränar du på kvällen kan du skippa rusningstrafiken och spendera den timmen på gymmet istället – så får du också en chans att varva ner och separera jobbet från hemmet. 
  • Träna sent på kvällen. Om du har barn som behöver göra läxor, eller lägger sig i sängen tidigare på kvällarna kan det vara en bra tid att få in lite egen träning. Ett alternativ är att träna samtidigt som dina barn är på sina egna aktiviteter. Vad du inte ska göra är att sitta i soffan och tugga i dig meningslösa snacks.
  • Om du tittar på din kalender och inser att du kan träna på måndag morgon och torsdagar vid lunch – håll dig till det! Sätt av tiden i din kalender, gör det till en tid du absolut inte får missa. Träningen kommer knappast vara det tråkigaste du måste göra den dagen, så boka in den och ha lite roligt på ditt träningspass.
  • Kan du verkligen inte få in träningen idag? Ok, men kan du verkligen inte få in den här snabba rörlighetsserien heller? Seriöst, säg inte till mig att 10 minuter är för mycket. Så jävla upptagen är ingen.

Så gör träningen tillgänglig och se till att vara redo. Tänk dig att du är med i scouterna - alltid redo!


Här är en checklista för hur du ska kunna vara redo vid alla tillfällen:

  • Har du ditt träningsprogram, kläder, skor och vatten lätt tillhands?
  • Har du någon yta att träna på, som ett gym, hemma eller kontoret?
  • Har du något nyttigt och snabbtillgängligt snack som du kan stoppa i dig om du blir trött?
  • Hur mycket tid behöver du för att träna?
  • Har du fått slut på ursäkter och är redo att köra igång!?

Min förhoppning är att inlägget idag har fått igång dina tankar. Det första steget för att skapa en träningsvana är att starta. Så vad väntar du på?

Ta steget och gör ditt första av många träningspass!

Etiketter: motivation

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln