Såhär får du mer motivation

Har du någon gång sagt följande:

”jag är trött, jag känner inte riktigt för det idag…om jag bara hade lite motivation… Kanske känner jag mig mer motiverad imorgon?

Visst låter det bekant. Jag har själv sagt det många gånger, och det är helt normalt att känna bristen på motivation. Faktum är att många som tränar regelbundet också känner brist på motivation för att träna. Men de lyckas ändå starta trots att de går runt med samma tankar som du. Hur lyckas dessa människor?

Många tror att motivation krävs på en daglig bas. När de inte känner sig motiverade och inspirerade tar de en vilodag…och en till…och en till…
Mitt tips: Låt aldrig motivationen bli den avgörande faktorn för om du tränar eller inte.

Du kommer inte få motivation från instagram ( #justdoit #beastmode #flagom #gainz ) eller motiverande citat som de här:


Det låter fint, men det hjälper föga. Och knappast får det dig att hoppa in i ett träningspass.

Det som kommer få dig att träna är om du gör träningen till en regelbunden vana.

När det kommer till att skapa en vana att träna finns det många sätt att överkomma den bristande motivationen som lätt dyker upp.

Här följer 2 tips för hur du skapar en träningsvana och håller motivationen vid liv:

#1 Micro-mål.

En anledning till att du saknar motivation är för att du skapar för stora mål. Mål som är väldigt svåra att nå.

Du kanske också har påbörjat ett träningsprogram som ska ge dig massiva förändringar inom kort tid?
Du började troligtvis bra (motivationen var på topp), men någonstans på vägen föll din perfekta plan ihop. Saker kom i vägen och du lyckades inte bibehålla din nya vana. Grejen är den att problemet sällan ligger hos de sakerna som händer. Problemet är att du påbörjar allt med ett för stort och ambitiöst mål.

Ett bättre upplägg är att hålla sina träningsmål små, och enklare. Kom ihåg att du försöker bygga en vana att träna regelbundet, inte att vinna OS. Att ge för stora löften till sig själv blir ofta negativt för motivationen, eftersom de är svåra att leva upp till.

Varje nyår väljer mängder av människor att göra löften om att förändra sina liv. De ska gå ner 10 kg,  sluta röka, bli rippade och bli skuldfria i samma veva. De flesta skapar således ett löfte att helt vända upp och ner på in livsstil under de närmaste 12 månaderna.

Problemet är att det är jättesvårt att hålla den nivån av engagemang och disciplin under så lång tid. Att dagligen vara perfekt är svårt - speciellt när du har en dålig dag eller får en frestelse.

Det viktigaste är att bygga vanan. Så fokusera mindre på hur länge du gör någonting och mer på att du faktiskt gör någonting. Om du inte hinner träna mer än 30 minuter efter jobbet, för att du var tvungen att jobba över, säg inte skit samma och ge upp allt. Istället kan du träna i 15-20 minuter.

Mitt mål är att få bort dina tankar på att allt ska vara svart eller vitt. Det handlar om att bygga en vana. Det är bättre att vara konsekvent och träna regelbundet, än att ha ett bra pass per vecka.

Så istället för att säga: ”Jag vill gå ner 10 kg”.

Ditt nya micro-mål: ”jag ska träna 20 minuter om dagen, i 30 dagar”.

Skriv ner din nya vana och sätt det på en plats där du alltid kan se det. Tex på din laptop eller kalender. Det är viktigt att du ständigt påminns om den. Håll dina nya vanor små, gör dem så enkla att det inte går att missa dem. Är 20 minuter för mycket? Väl 10 minuter.
 


#2 Var beredd på dåliga dagar

Var inte förvånad om du får en dålig dag eller något kommer emellan dig och dina micro-mål. Håll dig ansvarig, behåll fokus och ha en reservplan i bakhuvudet. Godkänn inte ursäkterna som din hjärna kommer att komma med. Det finns inga ursäkter.

Tex om du inte har tid att träna på morgonen - gör din träning på kvällen innan du ska sova. Kan du inte träna 60 minuter? Kör 30 min, eller 15 minuter istället.

Även om du är frestad att öka på dina mål under de här 30 dagarna – sluta. Håll dig till det du sa i början. Gör målen så enkla att du inte kan misslyckas. Du behöver skapa vanan av att träna innan du försöker öka din frekvens eller ha ett större mål.

Micro-målet är ingen lösning till hela ditt liv. När du vänjer dig kan du öka din frekvens eller sätta ett större mål. Min poäng är att stora mål kan förstöra din framgång, och hindra dig från att träna eftersom det är så skrämmande. Det är ofta svårt att påbörja en träningsrutin om du tror att det ska bli en hemsk upplevelse. Det är bättre att hålla dig till de mindre målen om du vet att du kommer lyckas. Du kan alltid öka dem med tiden.


Det är inte det sexiga svaren du vill ha. Men det är ett svar som lättare kommer att hålla. Tro inte att du ska göra en total livsstilsförändring från en dag till en annan. Bygg på någonting enkelt och låt det lilla bli någonting stort. Någonting hållbart.


Lycka till

Etiketter: motivation

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln