En av mina favoriter bland bålövningar

Det går inte att fråga mig vilken som är min favoritövning för magmusklerna.
Det skulle vara som att fråga mig vilket som är mitt favoritkött. Jag menar, det finns så mycket gott att välja ifrån, och så många kategorier av smaskiga djur:

Gris

Ko

Fågel

Lamm

Älg  etc.


Men det är ingen hemlighet att jag gillar anti-rotationer när det kommer till bålträning. Nästan alla mina kunder får göra någon (ondskefull) version av den här övningen.

Och idag ska jag gå igenom övningen: Anti-rotation (med siffror)

Vad som gör den här övningen så bra är att det faktiskt tränar det som dina bålmuskler är utformade för att göra. Eftersom dina bålmuskler inte bara ska göra crunches och sit-ups. Om man faktiskt tittar på anatomin kommer du se att ”bålen” är ett spindelnät av muskler som inte bara ska böja sig framåt (sit-ups) utan motstå rotationer, motstå bakåtböjningar, rörelser i bäckenet, och överföra kraft till andra delar av kroppen med mera.

Hur som helst,  här är övningen (jag visar inte alla repetitioner på videon…men jag är övertygad om att du fattar principen):
 


Kort om utförandet:

  • Fäst gummibandet (eller kabelmaskinen) i höjd med din bröstkorg.
  • Stå höftbrett med lätt böjda knän, och håll bandet i höjd med din bröstkorg.
  • Gå ut åt sidan så att gummibandet/kabeln spänns. Sen behöver man inte vara raketforskare för att förstå att ett väldigt spänt band = tyngre motstånd. Så hitta det som passar dig.
  • Sträck på händerna utan att luta åt ena sidan. Håll en rak position.
  • Med sträckta händer, skriv siffrorna 1-15 (därav namnet) med stora rörelser. Vänd dig sedan om och gör likadant på den andra sidan. De stora rörelserna kommer göra det obalanserat och innebära att du får spänna magen hårt för att stabilisera upp bålen.

Är det svårt att hålla kroppen i en rak position kan du stå lite bredare eller minska spänningen på bandet. Rusa inte igenom övningen – utan jobba lugnt och metodiskt.

Du kommer säkerligen känna hur sidan av din bål/mage/”abs” får jobba hårt för att du inte ska kastas omkull. Good stuff!

Som du kanske såg i videon är jag noga med hur jag skriver min 7:a. …det är nog jag som är konstig, men jag vill ha ett sträck på den!

​Till vänster ser du (enligt mig) en fake-sjua, och till höger en stilig, riktig, sjua!

Fast om jag googlar siffran ”7” så ser jag att jag är i minoritet. Tydligen är det inte många som skriver som jag gör…och få inte igång mig på hela diskussionen om hur en 4:a ska se ut…suck.


Din stil på siffrorna kanske inte avgör utförandet...men detaljer är detaljer...

Testa övningen och låt mig få veta hur det gick för dig!.

Etiketter: bålträning

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etikettmoln