5 strategier för att överleva julen

Jag älskar julmat. Det spelar ingen roll om du säger att det är samma mat som man äter vid midsommar och påsk – jag älskar julmat.

Men jag är inte är ensam om att njuta av trevligt sällskap, och god mat under julen. Vi vill alla träffa släkt, familj och vänner - och julen är ett utmärkt tillfälle för att delas med dem man älskar mest.

Men det kan lätt bli för mycket av det goda – så idag ska jag ge 5 strategier för att överleva julens alla läckerheter.# 1 Gå på ”diet” före julafton

Du vill väl kunna njuta och fira julen utan skuld eller tankar på kalorier?

Jag är lite fåfäng, så jag vill iaf se bra ut och kunna äta kakan.

Så istället för att gå på någon diet under julafton (och dricka en soppa när alla mumsar av skinkan), se till att få det gjort innan högtiderna då alla familjemedlemmarna samlas för att äta. Nu är det 3 veckor kvar till julafton – perfekt med tid för att gå ner i vikt, öka i styrka och känna sig lite bättre inför julen.

Det finns många anledningar till varför det är bra att ha en mer efterhållsam kosthållning innan julen:

  • Du har ett mål framför dig, och det kan fungera som en motivation för att nå dit. Det håller dig mer konsekvent med det nyttiga ätandet.
  • När du tappar fett inför julen kan det leda till mer självförtroende, och en härlig känsla i din ”nya” kropp…så du kanske inte kastar dig över chokladen och julbordet, eftersom du inte känner att du behöver det.
  • Du kommer fortfarande kunna njuta av dina favoriträtter och sötsaker eftersom du lagt grundarbetet veckorna innan. Att kunna njuta utan skuld kan vara en lättnad mentalt, och ses som en belöning för ditt hårda arbete.# 2 Prioritera styrketräningen

För att kunna gå ner i vikt (och bevara muskelmassa) kommer du behöva lyfta lite skrot. Alldeles för många missar den här punkten när de ska försöka att gå ner i vikt.

Vad som ofta händer är att folk minskar sina kalorier och gör mängder av konditionsträning på löpbandet. Vad som kan hända är att man tappar i vikt MEN att stor del av det kan komma från musklerna…och du blir bara ”skinny-fat”.

När man ska gå ner i vikt är målet att gå ner i fettmassa och bevara muskelmassa. Muskler är faktiskt vad som ger kroppen en tonad* eller ett rippat* utseende.

*Jag hatar dem orden.

Jag skrev tidigare om "hur kvinnor ska få en tonad, slank och sexig look" - kolla in den för mer info.

Det finns inget magiskt piller. Tyvärr. Bara det grundläggande, eftersom det har visat sig fungera otroligt bra för viktnedgång om och om igen. Basövingar som knäböj, marklyft, kettlebellsvingar, roddvarianter, armhävningar etc är bra övningar att lära sig.
 


# 3 Ät tills du är 80 % mätt

Många av oss äter alldeles för fort. Jag äter alldeles för fort. Vid varje måltid finns det någon konstig förväntan på att vi ska äta tills vi är proppmätta. Tyvärr kommer det här tankesättet att skapa problem för hälsan, prestationen och din muskeldefinition, oavsett om du väljer sämre eller bättre kvalité på dina livsmedel.

Det är därför det är så bra att äta långsamt och tills du är 80 % mätt. När man äter fort hinner inte kroppen uppfatta mättnadskänslan – och risken att överäta är ganska stor. Hjärnan hinner inte på kortare tid än 20 minuter tala om för dig att den har fått tillräckligt med mat. Det kan vara en anledning till uttrycket ”matkoma”, som väl beskriver ett tillstånd när man har tryckt i sig för mycket mat alldeles för snabbt. Ett utmärkt mål med dina måltider är att sikta på att äta i 15-20 minuter (som minimum) vid varje måltid.


# 4 Tillämpa en mer flexibel plan

För många fungerar det inte att följa en för strikt kosthållning under julen. Vi kommer alla ha partyn, familjemiddagar, fika, och julafton, nyårsafton och allt där emellan att gå på. Så istället för att mumsa konstant i en månad, kan du skapa en plan.

  • Ät lite mindre på den dagen du vet att det kommer bli en stor middag/fest på kvällen.
  • Styrketräna på de dagarna du ska mumsa i dig stora mängder mat. Du kommer ha förbrukat mer kalorier genom att styrketräna och nu kan dem extra kalorierna komma till användning.
  • Håll dig till mer protein (mättar bra) och grönsaker under dagen…och när det blir julbord på kvällen – kör all in!


# 5 Rättfärdiga inte överätandet

Du kan njuta av dina favoriträtter och fortfarande hålla dig på rätt kurs. Nyckeln är att inte överäta. Bara för att det finns obegränsat med mat och desserter på bordet betyder inte det per automatik att du måste äta tills du mår illa.

Använd inte julen som en ursäkt för att gå upp 5 kg. Var konsekvent under julen (med risk för upprepning):

  • Prioritera protein (det mättar)
  • Håll ett öga på den totala mängden kalorier du äter.
  • Fortsätt träna

Jag skulle aldrig förbjuda dig att äta något. Vad jag däremot gör är att rekommendera dig att välja det du äter med omsorg. Ät inte skräp, eller stora mängder mat, på egen hand – se till att fira dina måltider med de människor du älskar mest.

Välj dina tillfällen när du äter ”kakan” och njut av god mat tillsammans med trevlig sällskap.
Det handlar i alla fall min jul om.
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln