Hur väljer man rätt gruppträningspass?

Jag förstår tanken som gymmen har: Att skapa ett pass med ett coolt namn, ha ett löjligt lågt pris, och ta in så många som möjligt genom dörren för att skapa en vinst. Men det blir sällan bra för kunden.

Det finns så mycket dåliga gruppträningsklasser. Skitpass som sliter på kroppen och lämnar kunden trött och utmattad, istället för att bygga upp personens fysik. Många gruppass sänker kvalitén, och ger träningsindustrin ett dåligt rykte. Nu får det bli ett slut på det - idag ska jag ge mina tips på hur du väljer rätt i det överflöd av val som finns inom gruppträning.

Bara för att det är fullsatt på ett pass betyder det inte att det är det bästa passet för dig.

Som du säkert kan förstå är det svårare att ha koll på personerna ju fler de blir i en grupp. Mer folk innebär också att det blir svårare att individanpassa träningen. Det är därför man ofta ser stora gruppträningsklasser, bootcamps eller militarycamps etc där kunderna springer igenom en miljon olika övningar i ett så högt tempo som möjligt, utan minsta eftertanke på teknik eller rätt övningsval. Instruktören har ingen kontroll och har bara satt ihop (eller ropar ut) övningar på måfå.

Ofta låter det såhär från instruktören: ”Spring till det hörnet och tillbaka, gör 25 burpees, sen lägger ni er på golvet och gör 10 armhävningar! Avsluta med 25 meter utfallsgång! Kom igen! ”Och under tiden alla kunder sliter som djur för att hinna med så många varv som möjligt skriker instruktören ut verb och hetsar tempot ännu mer med ord som:  Faster! Harder! …Scooter!?
 


Det här ogenomtänkta passet lämnar ofta kunder utan resultat, med skador och ger klassen eller tränaren ett dåligt rykte.

Numera är trenderna vansinnespass där så mycket ska göras på så lite tid som möjligt. Om det spöar skiten ut kropp och sinne måste det vara bra, va? Men vad jag ser är ofta människor som vill se bättre ut och må bättre, som ändå lockas in i dessa pass som inte matchar deras mål med träningen. Det slutar oftast i att de inte uppskattar träningen, och faktiskt inte ser bättre ut, eller mår bättre i slutändan.

Här är 4 punkter att titta efter när du väljer ett gruppträningspass:
 

#1 Se upp för ”köra-skiten-ur-dig-syndromet”
 

Gå in på vilket gym som helst och du kommer garanterat se ett litet rum smockfullt med besökare. Och stora grupper kan se roliga ut, ingen tvekan om det, men du kanske måste testa passet några gånger för att få en känsla av gruppasset, och se att du inte bara får slumpmässiga övningar från gång till gång.  Det kan även vara bra att se så att tränaren/instruktören som leder klassen faktiskt bryr sig om din teknik, övningsval och följer någon riktlinje i sin träning vad gäller lättare eller svårare övningar för deltagarna.

Ett exempel på köra-skiten-ur-dig-syndromet:

Om du bara förväntas bli trött, finns en risk att du är på ett mindre bra pass. Alla kan göra någon trött. Hoppa upp och ner i 3 min – grattis nu är du trött – du kan sätta in pengarna på mitt konto.

Bara för att någon ”körde skiten ur dig” betyder det inte att det var ett bra träningspass. Kolla dig runt i salen. Gör alla deltagarna samma övning? Troligen är svaret ja. Ser det ut som att alla deltagare har samma förutsättningar? Troligen inte. Ser det ut som att alla får använda ungefär samma vikter? Ja, oftast.

Grattis du har upplevt köra-skiten-ur-dig-syndromet.

Jag menar inte att se ser på andra gym eller sätta mig på någon jag-är-perfekt-tron MEN SERIÖST gymmet du besöker jobbar med hälsa och träning. Du är värd den bästa träningen, och ska få valuta för det du betalar. Dem ska förse dig med det bästa annars ska de inte ha dina pengar.

 

#2 Kolla referenser

Det finns fantastiskt pedagogiska, kunniga och passionerade tränare/instruktörer där ute. Men innan du hoppar på ett träningspass, bootcamp eller någon annan träningsgrupp borde du kolla referenserna…så att du inte får tag i någon av dem där andra tränarna. Och då menar jag inte några rader skrivna på en hemsida (det kan vara bra) men vem som helst med internetanslutning kan skapa en hemsida och kalla sin träning för den bästa. Kolla med medlemmarna som deltar och få en känsla för hur de upplever passen, och om det är rätt matchning för dig.
 

 

#3 Kolla tränare:kund förhållandet på passet
 

Det är inget fel på stora grupper, men om du är ny till styrketräning och rörelserna som de gör kanske inte en stor grupp är rätt val för dig. Jag skulle hellre placera nybörjaren i en mindre grupp till en början – så att han/hon kan få mer fokus och lära sig snabbare, och inte riskera att bli en i mängden.

På mitt gym Uppsala träningsstudio stänger vi passen vid 10 deltagare. Vi har ett 1:10 förhållande i tränare:kund och känner oss trygga med det. Då vet vi att kunderna kan få den fokus/hjälp de behöver.

Jag skulle föredra (i min fantasivärld) att förhållandet mellan tränare och kund såg ut såhär:
Liten grupp 2-5 deltagare : 1 tränare/instruktör
Mellanstor grupp 6-12 deltagare : 1-2 tränare/instruktörer
Stor grupp/bootcamp +12 deltagare : 2-3 tränare/instruktörer

Men alla gymmen och konceptträningar (typ bootcamp) tillåter inte detta och den stackars instruktören har en nästintill omöjlig uppgift att hålla reda på alla deltagare.  Det är inte instruktörens fel (så länge denna inte är ägaren) utan gymmet som borde ändra sin filosofi.

#4 Hur ser träningsfilosofin, och upplägget, ut på passen?

Ställ frågor som tex:

Hur ser träningsfilosofi och upplägg ut på passen? Hur ser uppvärmningen ut? Görs det någon foam rolling? Rörlighet/stabilitetsövningar eller hoppar man direkt in i träningspasset? Byggs det en ”bas” och grundstryka innan man får gå vidare med tuffare övningar? Är det alltid fullt ös och högt tempo på passen eller finns det fokus på ren styrketräning? Tar tränaren/instruktören tid till att faktiskt instruera dig? Visar dem korrekt teknik? Tränas benen, överkroppen, hela kroppen, och finns det rätt mängd bålövningar? Finns det ett system för hur en övning kan göras lättare resp. tuffare?

Det finns mängder av frågor att ställa. Jag insåg precis att jag bara spottade ut mina tankar men jag är övertygad om att du förstår idén, och har hittat en startpunkt.


Bara för skojs skull ska jag ”avslöja” hur jag gör. Jag är gärna transparent med hur vi gör.
Såhär designar vi våra gruppträningspass, och upplägg:

  • 2 morgonpass, 2 lunchpass, 2 kvällspass = totalt 24 pass/månad av PT-gruppträning.
  • Varje pass är helkroppspass.
  • Vi växlar (superset:ar) övningar som har mer fokus på benen med övningar som fokuserar mer på överkroppen. Detta tillåter oss att få in maximalt med arbete, får upp pulsen, men som också ger musklerna tillräckligt med återhämtning mellan övningarna.
  • Varje pass innehåller foam rolling för att förbättra muskelvävnaden.
  • Varje pass innehåller en dynamisk uppvärmning som fokuserar på att fixa problemområden och hållningsproblem, samtidigt som du blir varm (istället för att säga ”värm upp på löpbandet i 5 min”)
  • Fokus på ren styrketräning och konditionsträning
  • Dubbelt så mycket övningar för baksida lår, rumpa och ländrygg (tex marklyft) jämfört med knädominanta övningar (tex knäböj).
  • 3(!) gånger så mycket drag/ryggövningar (tex Trx-rodd) jämfört med pressövningar (tex armhävningar).
  • Vi tränar även enskilda sidor (utfall, 1-arm pressar och 1-arms roddövningar etc) och har tillräckligt med bålövningar.
  • Vi har en planering för varje dag, vecka och månad för att se till att vi ger rätt progressioner och övingar för våra kunder. Allt ska kunna motiveras.


Hur ser dina pass ut?

Granska ditt gym, och ställ högre krav på den träningen du får. Du betalar mycket pengar till träningsanläggningen och förtjänar den bästa möjliga träningen! Använd gärna dessa 4 punkterna för att hitta din perfekta gruppträning.

Håller du med mig, eller förstörde jag din dag? Som alltid – jag svarar GÄRNA på dina frågor och funderingar – lämna gärna en kommentar.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln