Ett effektivt kettlebellpass

Jag var skeptisk i början när jag för första gången testade en kettlebell.
Jag, som många andra, tyckte nog att det var en fluga som snart skulle gå över. Men jag insåg allt mer dettaa användingsområde i min egen, och kunders träning. Kettlebells är här för att stanna.

På grund av dess popularitet kommer du äntligen kunna använda det som en isbrytare och inleda det där efterlängtade samtalet med den söta baristan nära ditt jobb. Så nu kan ni prata om Get-ups & frivändningar medan du beställer en dubbel-macha-macchiato-latte-med-vanilj … Det kanske leder så långt som att ni går på er första date, blir kära, gifter er, får barn, börjar avsky varandra, är tillsammans för barnens skull, hittar kärleken på en affärsresa (med en ny person), äntligen skiljer du dig, går i pension och lever ett nytt kärleksfullt liv och öppnar upp ett mysigt litet café i Italien...

Vad framtiden utlyser för dig vet jag inte. Men jag vet att du kommer vara mör i hela kroppen efter ett träningspass med basövningarna (knäböj, marklyft, pressar, pull-ups, skivstångsrodd etc). Ofta är basen det som vi behöver fokusera mera på. Man blir lätt bländad och lurad av sponsrade tidningar, tv-reklam och kändisar att tro att ju mer avancerat något ser ut att vara desto bättre…men det är ofta långt ifrån sanningen. Basövningarna gör dig stark, smidig och hjälper dig att gå ner i vikt. Det behövs inga vibrerande maskiner, bälten som smälter bort fett, sit-ups maskiner eller andra rymdskepp till redskap. Se till att behärska basen, och gör det bra.

Att säga att du redan KAN basövningarna och inte behöver mer teknikträning skulle vara ett hån mot de proffs som spenderar sina liv med att försöka hitta perfektion, och kanske öka 5 kg i tex ett marklyft (och få ett nytt PB).

Man kan alltid bli bättre i basövningarna, och det är det som är så kul (enligt mig), att ständigt jaga perfektion och mätbara förbättringar.

Basövningarna inom kettlebells är tex:

  • Get-up
  • Kettlebellsving
  • Knäböj
  • Press
  • Frivändning
  • Ryck

Ett effektivt,  annorlunda, och roligt träningspass med några av basövningarna kan se ut såhär:

Get-up x1 på höger sida
Kettlebellsvingar x10
Knäböj med kettlebell x1

Get-up x1 på vänster sida
Kettlebellsvingar x9
Knäböj med kettlebell x2

Get-up x1 på höger sida
Kettlebellsvingar x8
Knäböj med kettlebell x3

Get-up x1 på vänster sida
Kettlebellsvingar x7
Knäböj med kettlebell x4

… fortsätt med Get-up på höger sida. Kettlebellsvingarna fortsätter ner tills du når 1 repetition.
Knäböjen fortsätter att stiga i antalet tills du når 10 repetitioner.

Totalt kommer du göra:

  • 55 st knäböj
  • 55 st kettlebellsvingar
  • 10 st get-up (5/sida)


Sen kommer det oftast en fråga i stil med: Vilka muskler tränar man i det här passet?
Svar: Alla.

Så, nu kan du och den där söta baristan t.o.m göra ett kettlebellspass tillsammans efter att ni har stängt igen ert café för dagen. Det är bara att gå till utegården och köra!

Har du några frågor kring teknik och utförande kan du gärna lämna en kommentar i fältet nedan, eller kolla igenom vår Youtube-kanal på Uppsala träningsstudio för mer övningar och tips...men jag svarar också GÄRNA på dina frågor!

Stort lycka till

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv