Har du samma hållning som din farfar?

Att ignorera musklerna mellan skulderbladen (rhomboideus) kommer att åldra dig snabbt. Och genom att glömma bort de här musklerna på mitten av ryggen, och mellan skulderbladen, kommer få dig att se ut som din farfar. Notera att din farfar ser ut som han gör efter att ha jobbat med sin kropp hela livet, slitit och levt i 75-85 år – då kommer det naturligt. Att du eller jag ser ut som honom vid 40 är inte ok! Det är dags att inse att de vanligaste träningspassen eller programmen missar den här punkten helt och hållet! Vi måste träna ryggen mer…annars är the grandpha look* snart ett faktum.

*även en åtråvärd look bland Hipsters…men nu måste vi inse att funktion går före stil

Och nu hör jag de flesta säga: ”Men jag gör roddövningar

Det tråkiga faktumet är att många gör sina roddövningar i ett så snabbt, och ryckigt tempo att det får olympiska lyft och kettlebellsvingar att framstå som långsamma. Man kastar upp vikten mot bröstkorgen genom att använda moment, överarmarna (biceps), och de övre rygg-, & nackmusklerna. Sen studsar vikten mot bröstkorgen (någon paus ser vi sällan) och vikten flyger ner mot golvet igen – innan nästa repetition (läs: misshandel) görs. 3 x 10 av det där och du har knappast tränat din rygg på ett optimalt sätt.

Vi tar det en gång till: du ska ta det lugnt när du gör dina roddövningar!...ok ibland kan vi göra dem mer explosivt men om du vill stärka ryggen och dina muskler mellan skulderbladen måste du sänka tempot och pausa vid toppen av rörelsen.

Testa att använda 1-2 sekunders paus vid toppen av dina roddövningar för att verkligen träna upp musklerna på ryggen och mellan skulderbladen.
 


Ska du ta med dig någonting från de här vidoklippen är det att du ska:

  • PAUSA 1-2 SEKUNDER vid bröstkorgen.

Vill du veta mer om roddövningar skrev jag ett detaljerat inlägg om tekniken här: De 8 bästa tipsen för röddövningar. Extra fokus på punkt 8.

Se även till att var noga med din räkning av sekunder. Ofta när jag observerar någon som ska sänka en vikt på 3 sekunder, pausa 2 sekunder eller liknande är de inte ens nära det tempot. Alla gör allting så himla fort. Jag gör det själv ibland. Så se till att räkna ordentligt och undvik fällan att skynda på rörelsen.

Mer roddövningar. Mer pauser. Och använd ryggmusklerna mer. Gör allt du kan för att inte se ut som din farfar på julkortet i år. Du är säkerligen 50 år yngre – se ut som det också!

Lycka till!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning