Sanningen om hur kvinnor ska få en tonad, slank och sexig look

Allmänheten hyllar badrumsvågen som det ultimata redskapet för att mäta viktnedgång på. Har siffran som står på displayen blivit lägre så har du lyckats! Eller? Men lika mycket som allmänheten hyllar vågen hatar insiktsfulla tränare den och tycker att det är ett uselt mätvärde för viktnedgång.

Så vem har egentligen rätt?

Som så mycket annat ligger sanningen någonstans i mitten av de båda åsikterna. Min mer utförliga åsikt finns i ett tidigare inlägg som jag valde att kalla ”kasta ut den där jävla vågen”.
 


Och visst kan vi säga att din vikt på vågen kommer vara beroende av hur mycket du äter. Om siffran är för hög, finns det nog en chans att du äter för mycket. Men många kvinnor tror också att vågen/vikten är för hög när den egentligen inte är det. En kvinna som styrketränar kommer nog vara några kilon tyngre på vågen än vad hon ser ut att väga. Så hennes vänner kanske tror hon väger 65 kg när hon egentligen väger 70 kg. Det här är ganska vanligt och leder ofta in på diskussionen om fett och muskelmassa.

Så vi måste först reda ut fett och muskler.

Så här är det med fett:

  • Fett dallrar.
  • Det tar upp mer plats jämfört med muskelmassa, och det är därför extra fett på kroppen får dig att se större ut.

Så här är det med muskler:

  • Muskler är fasta.
  • Det tar upp mindre plats jämfört med fettmassa, och det är därför personer med muskler ser tonade/slanka/rippade/____(valfritt ord som fitness-tidningen använder).

Men en sak ska vi ha klart för oss. Det finns ingen lång tonad muskel jämfört med en stor och biffig muskel. Det existerar inte. Du kan inte göra en muskel längre, för det skulle innebära att du måste operera dina fästen och ursprung. Vad som existerar är fett och muskler – och du kan välja vilket du vill ha mer utav.

Såhär kan olika kroppstyper se ut:

  • Stor och bulkig är när du har mer muskler och mer fett.
  • Tjock och svag är när du har mindre muskler och mer fett.
  • Smal och svag (skinny-fat) är när du har mindre muskler och mindre fett.
  • Smal och tonad/rippad/slank/____(valfritt ord) är när du har mer muskler och mindre fett.

Det borde vara uppenbart att målet är att minska sin mängd fett på kroppen och lägga på sig muskelmassa när man ska gå ner i vikt. MEN det finns fortfarande mängder av kvinnor (och män) där ute som är sålda på den otroligt förlegade, gamla, okunniga idén om att mer muskler skulle innebära en ”bulkig-look”. Så bara för att du lägger på dig muskler skulle du bli hulken?…det är ett löjligt påstående som fortfarande lever kvar 2015. Alla trodde det här på 90-talet (inte bara du) med nu vet vi bättre! Det finns bara muskler eller fett. Det finns inga tonade, långa och slanka muskler. Muskler är alltid ”slanka och tonade”. Och fett är alltid bulkigt och dallrar. Om någon inte har ”långa och slanka” muskler är det för att de har extra fett på kroppen.

Den tonade, rippade kroppen som de flesta kvinnor vill ha är egentligen mer muskler och mindre fett på kroppen.

När du ser någon som ser bra ut, och har den kroppen du vill åt, kom då ihåg att det oftast innebär mer muskler och mindre fett. Men detta budskap går ändå inte in hos många.

Det mest klyschiga är när kvinnor som är smala och svaga (skinny-fat från exemplet ovan) tror att de behöver gå ner 5 kilo. Men i verkligheten behöver hon inte gå ner i vikt. Kom ihåg att anledningen till att hon inte är nöjd med sin figur är för att (även om vågen visar en låg siffra) hon nästan bara är fett och inga muskler. Det enda sättet för henne att få den där looken som hon vill ha (”tonad och slank”) är genom att få mer muskler på kroppen.

Det andra mest klyschiga är när en kille, som är 25 kg överviktig, vill öka muskelmassan och gå på något bodybuilder-program...Nej, du behöver inte få mer muskler. Du kommer nå den looken mycket snabbare genom att gå ner i vikt, och minska på mängden fett. Men det är inte det sexiga svaret som han vill höra. Han vill höra att han saknar X biceps curl från sitt program, Y bröstövning, men glöm inte bort Z för att skulptera fram magen... Sorry jag tänker inte säga den skiten!
 

 

  • Tjejer tror oftast att svaret är att gå ner i vikt.
  • Killar tror oftast att svaret är att få mer muskler.

Men svaret ligger någonstans i mitten för dem båda. De behöver motsatsen till vad dem egentligen vill ha…och den här frustrationen med att banka in budskapet är nog en av anledningarna till att jag kommer bli flintskallig i förtid.

Vad har du för mål med din träning? Vad gör du för typ av träning?
Mitt tips är att du granska dig själv och ditt träningsupplägg.

Lycka till med träningen!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv