Varför stress får oss att gå upp i vikt

Vi säger att du är ute i skogen och plockar svamp. Helt plötsligt får du syn på en björn och måste springa för ditt liv.
 


Du kommer garanterat inte att tänka på vad du ska äta till lunch (du kommer snarare tänka att du inte ska bli björnens lunch), och det är bl.a. detta som gör att vi tappar aptiten när vi är stressade. Men det finns också många människor som, när de är stressade, äter allt som kommer deras väg. Det så kallade småätandet. De säger att de inte är hungriga, inte hinner äta pga av stressen, men ändå lyckas de småäta 3000 kcal på en dag.

När jag blir stressad faller jag in i den första kategorin, de som inte äter. För stress sätter oss ofta i två läger. Det får alltså 2/3 av oss att äta mer (hyperphagica) och de resterande 1/3 av oss äter inte alls (hypophagica). Men det finns en förklaring till varför somliga av oss äter mer, medan andra äter mindre. Vi går tillbaka till samma scenario när du plockade svamp och björnen ville äta upp dig: Under den här tiden är aptiten hämmad och vår energimobilisering i full gång (ganska logiskt: vi vill inte smälta maten i magen – utan vi vill få energi till benmusklerna att springa fort som f*n). Så efter att du kutat ifrån björnen och den stressfulla situationen blir det en naturlig reaktion i kroppen att fylla på energidepåerna. Aptiten går upp igen.

Så det komplicerade i stressfulla situationer är att somliga hormoner i kroppen stimulerar, medan andra minskar, din hunger. Vad som är ännu mer intressant är att ett hormon (glukokortikoider – säg det snabbt 5 gånger!) inte bara ökar din hunger – de ökar ditt sug efter stärkelserika, sockriga, eller feta saker….och helt plötsligt sitter man med ett paket kakor i sin hand, istället för selleri.

Som du säkerligen förstod var björnen en metafor. Ta en kontorsarbetare som springer i ett ekorrhjul (ok jag ska sluta med liknelser…) av stress. Han försover sig på morgonen när alarmet inte går av i tid – total panik. Kör bilen till jobbet i rasande fart, men lugnar ner sig när han inser att trafiken flöt på bättre än väntat. ..men får panikpåslag igen när det kommer till att hitta en parkeringsplats. Han lugnar ner sig igen när det ser ut som att chefen är på möte och inte kommit in till kontoret ännu – chefen såg mig inte?!?
 


…men får panik igen när chefen tydligen hade sett honom komma sent till jobbet! Sen är det möten, deadlines, och stress för resten av dagen i normal takt.

Man känner igen dessa människor. På frågan: hur är läget? Svarar de alltid: ”Ok, men jag är sååå stressad” eller ”bra, men det är mycket på jobbet nu”. Vad den här personen upplever är korta perioder av återkommande stress – och vad tror du händer i kroppen med alla hormoner? Han har en sjö av stress i kroppen, och gissa vem som kommer gå runt den dagen och vara sugen på pizza, kakor, och läsk?

  • Så en anledning till varför många äter mer (och går upp i vikt) när de är stressade är pga dessa korta, men små, återkommande stresspåslagen under en dag.
  • En annan anledning kan även vara att vi reagerar olika på stress. En person kan uppleva stress helt olikt den andre, och därigenom få en annan respons.
  • Men levern kan vara olika hos oss människor. Somliga utsöndrar mindre stresshormoner än andra, och somliga har kanske en bättre lever som kan bryta ner hormonerna bättre än den andre.
  • Vad forskningen även visar är att människor på ”diet” som har en ganska restriktiv kosthållning är mer troliga än andra att bli hyperphagica (äta mer). Vilket är logiskt eftersom de är så strikta mot sig själva under en stor del av dygnet och när stressen blir för stor kommer hanteringsmekanismen bli att man släpper på något (för att lätta på sitt tryck) och tankar på att unna sig själv något blir verklighet. Helt plötsligt tillåter man sig att äta en brownie.


Vill du veta mer om hur stress påverkar dig och din vardag kan jag starkt rekommendera boken ”why zebras don´t get ulcers”. Kände du dig träffad av dagens inlägg råder jag dig att utbilda dig själv i ämnet ”stress” och läsa boken. Jag har själv fått mig en del aha-upplevelser, anvdvändbar info till mig själv och mina kunder, samt en del skratt.
 


…och glöm inte bort att lyfta skrot, det hjälper också mot stress…och att inte sluta som någons lunch!

Kom ihåg att träning, kost och återhämtning hänger ihop. Du kan inte bara träna, du kan inte bara äta bra mat, och du kan inte bara vila. Alla tre hänger ihop och behöver balans.
Men oftast tenderar vi att bara fokusera på en (eller två)...och neglera den andra.
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning