Stretcha din höftböjare korrekt

Har du märkt hur alla tycker att de är stela i höftböjaren?

  • Kan inte gå djupt i en knäböj? Stel höftböjare.
  • Har ont i ryggen? Stel höftböjare.
  • Glömde bort din älsklings födelsedag? Stel höftböjare.

Har du också märkt hur stretching (av den stela höftböjaren) löser alla problem? Inte jag heller.

Det finns en miljon människor där ute som är stela som kylskåp, och skulle behöva stretcha mer i allmänhet. Men det finns också de människor som inte behöver stetcha.
Jag tänkte inte gå in i debatten och prata om huruvida stretchning är bra eller dåligt. Det får bli ett helt annat inlägg. Så idag tänkte jag istället ge mina rekommendationer på hur du ska stretcha din höftböjare korrekt. För om du ska stretcha – gör det på rätt sätt!

Jag spenderar en stor del av min tid på olika gym, och jag får tyvärr sällan se en korrekt teknik för stretch av höftböjaren. Så min uppfattning är att många inte får ut önskad effekt pga. hur de utför sina rörelser….dem ”förlänger” tyvärr ingenting.

Att stretcha höftböjaren är helt ok, och en bra idé för många. Men det är inte alltid det blir korrekt.
Jag googlade och fick upp mängder av bilder som såg ut såhär:
 


De flesta, precis som på bilderna ovan, tänker inte på höftens position. De går in i ännu mer svank (genom att tippa bäckenet framåt) och trycker fram höften vilket resulterar i att de hänger i ligament och diskarna i ländryggen. Det här är INTE en höftböjarstretch. Jag skulle nog vilja påstå att det gör mer skada än nytta.

Jag vill istället att folk gör rätt. Korrekt teknik spelar roll. Såhär stretchar du din höftböjare:
 

  • I den knästående positionen, tänk upp med bröstkorgen.
  • Sätt gärna tårna på det bakre benet i golvet.
  • På samma sida: spänn rumpan HÅRT! Detta skapar en bakåttippning av bäckenet som ger en rejäl stretch som drastiskt ökar effekten av din stretch.
  • Känn hur du får en djupare stretch i höften iställer för att rörligheten kommer från ländryggen. Spänn rumpan. Seriöst – spänn den!

Jag tror inte du kommer behöva greppa den bakre foten eller gunga framåt för att få en bättre stretch. Det är helt ok, men för många räcker det att hålla den här positionen. Korrekt träning är effektiv träning.
 


Bilden är från en video jag gjorde tillsammans med min kollega Sofia, du kan gärna kolla in den för att få en mer detaljerad genomgång (+2 andra stretcher för höften).

Vi pratar om just höftböjarstretchen mellan 20-1.46 i videon.

Lycka till!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning