Ät som en vuxen människa!

Jag vet inte vad det är med mig idag. En ilska ligger under ytan och bubblar. Kanske har min annars lugna bägare äntligen runnit över? Eller så vill jag bara ha mitt eget TV-program ”Arga tränaren”.
 

Tänk er mig, fast med en hantel i handen istället för hammare.
Tänk er mig, fast med en hantel i handen istället för hammare.


Men det jag börjar ledsna på är hur dåliga vi svenskar är på att äta riktig mat. Det är ju inte mycket matlagning som krävs för att äta snabbmat. Det krävs faktiskt ingenting alls. Men det här är inte vad din mamma (och pappa) lärde dig om matlagning. Det är dags att sluta med småbarnsfasonerna nu.
Ät som en vuxen människa!

Vet du inte vad du ska äta? Här är ett tips: Sluta med snabbmaten, sluta knapra på flingor, sluta med godiset när idol har en av sina 3 av 52 delfinaler, och sluta rättfärdiga kakor, bakelser eller andra onyttigheter bara för att du haft en tuff dag. ”Min dag var så jobbig, så jag förtjänar X”  …ledsen men vi alla går igenom dessa typer av dagar.

Och spela inte dum – du vet allt det här – ät (eller drick) mer frukt och grönt!

 Det är dags att sluta med gnället. Sluta med ursäkterna. Låt inte tv reklamen styra hur du äter.

Och jag vet också om den emotionella och sociala kopplingen som finns mellan oss människor och mat. Jag fattar att det är roligt att äta med andra och att unna sig nyttigheter. Jag gör det också. Men att tillåta sig själv att kontinuerligt, på ett eller annat sätt, rättfärdiga och unna sig själv sötsaker och skräpmat är inte ok.

  • Du fick iväg ett mail – high five!
  • Du lyckades löneförhandla – fira med öl!
  • Det är fredag – AW och ännu mera öl!
  • Kollegan fyllde år – tårta!
  • Du gjorde två träningspass förra veckan – klart du ska ha en glass!


Du ska inte få en medalj för allt du gör.*

* medaljen var egentligen en synonym, men serieöst; varför får barnen (och vi vuxna) en medalj för att delta? Hur lär vi barnen att kämpa, och sträva efter personlig utveckling när man konstant bara behöver dyka upp ombytt för att få pris? Var ligger prestigen i att vinna? Ska vi inte lära barnen att även förlora. Jag har förlorat och misslyckats många gånger i mitt liv – men det är just de situationerna som jag lärt mig mest utav.

…vart var jag?...juste det ständiga belönandet.

Ta bort skräpmaten – sluta ät mer energi än vad du kan göra av med. Förbered din mat och planera. Drick mer vatten, och fore-the-love-of-god ät mer frukt och grönt.

Jag säger inte att du ska vara perfekt. Jag är inte perfekt. Men försök vara det till 90% av tillfällena.
Se över hur du äter, hur dina rutiner för att handla ser ut, hur du tillagar och äter maten. Kan du göra någonting bättre? Granska dig själv och din relation till mat.

Men du som behövde höra det här mest av alla har väl redan slutat läsa efter första stycket….
...är det någon som lyssnar?

Fy-fan vad trött jag blir!

VARFÖR LYSSNAR INGEN PÅ MIG!?!? AAAARGH JAG BLIR SÅ ARG!!!

 *vänder mig om, stampar upp för trappan, och smäller igen dörren bakom mig*


P.S. Förlåt, jag överreagerade. Kram?

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning