Ett smartare sätt att träna på

När man klarat av en utmaning, som en avslutande finisher efter styrketräningen, har man nåt att vara stolt över. Att man gjort någonting som många inte hade klarat av, eller gjort frivilligt, är lite roligt och lockande.

Jag är verkligen för det faktum att folk sliter hårt inne i gymmen och jagar sina drömmar och resultat.
Å andra sidan tycker jag att det finns en mer negativ sida när en finisher endast är skapt för att göra någon trött eller utmattad efter ett träningspass. Alla kan vi göra någon trött, det är bara att göra burpees i 4 minuter. Men var effekten bra? Fick man ut någonting från det?

Vi tar det från början. Vad är en finisher?

Det är egentligen ingenting mer än att du genomför en, eller en rad olika övningar i en följd, så snabbt som möjligt. Du ska försöka röra dig i ett jämnt tempo mellan övningarna, och göra klart alla repetitionerna på en övning innan du går över till nästa.


Som en tränare, som vill förbättra prestationen men också hjälpa mina kunder med att träna upp skador, hållningsproblem, och/eller förbättra rörelsemönster samtidigt som de ska gå ner i vikt, kan jag inte undgå att vara petig är jag skriver ihop en finisher åt mina kunder. Jag vill att en avslutande finisher ska göra mer nytta än att bara göra dig trött. Jag har sett alldeles för många dåliga AMRAP, 5 minuters utmaningar eller annat skit.

En serie/konditionsavslutning/finisher med skivstång, hantlar, kettlebells etc har en potential att bränna rejält med fett. Men det är förutsatt att du gör dem korrekt och att dina övningar och rörelser är valda med omsorg. Det går tyvärr inte att bara kasta ihop ett gäng övningar, rusa igenom, och få ett bra träningspass för att bränna fett. Bara för att en övning ser mer komplicerad ut behöver den inte per automatik vara bättre.

Därför har jag ett tips. En kombo som jag gillar - och kan stå för. Jag brukar göra det som en avslutning på mina styrketräningspass men kan även göras som ett separat, snabbt, träningspass om du är pressad på tid men ändå vill få in din träning.

Du kommer varva 3 övningar: kettlebellsving, knäböj och farmers walk (när du bär någonting).
Du får med fördelarna från farmers walken som bl.a. är:

 • Att den bygger upp dina armar, och stärker den övre delen av ryggen.
 • Att den får dig att aktivera bålmusklerna hårt för att inte falla åt sidan
 • Att den är bra för att utveckla stabilitet i höften
 • Ökar din styrka i skulderbladen och utvecklar din greppstyrka.
Lägg därefter till de bra egenskaperna som explosiv träning ger kroppen via kettlebellsvingen. Sen ska vi inte glömma det faktum att du får stärka upp den ofta svagare baksidan av kroppen (baksida lår, rumpan och ländrygg). ...och sen har vi ju knäböj - behöver jag verkligen nämna fördelarna med knäböj?!

 

Videon är nerkortad i repetitionerna, men jag är övertygad om att du ändå fattar principen.

Vända 1:
 • Kettlebellsving x 10
 • Goblet x 10
 • Farmers walk med 1-arm x gå 15 meter/sida
Vända 2:
 • Kettlebellsving x 10
 • Goblet x 8
 • Farmers walk med 1-arm x gå 15 meter/sida

Vända 3:
 • Kettlebellsving x 10
 • Goblet x 6
 • Farmers walk med 1-arm x gå 15 meter/sida
Osv ner till 2 knäböj är gjorda.

Som vanligt går det sällan att ge viktrekommendationer över ett tagnentbord...men jag chansar:
 • kvinnor kan testa en vikt mellan 8-12 kg
 • männen kan väl börja runt 12-16 kg
Sen är jag övertygad om att någon av er tjejer kommer flippa 20 kg som om det inte vore mer än en leksak - you go girl!

Hoppas den här kombinationen gav dig lite nya ideér och tankar kring hur du ska tänka och planera när du gör dina egna finishers efter styrkepassen.
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning