Rör på dig mer...eller: Inlägget som fick dig att sucka, klicka dig vidare till facebook, och inte göra ett skit åt saken.

Hur du blir minst populär på jobbet, på mindre än 10 sekunder:

  1. Ställ dig upp från din kontorsstol –Nej, ännu bättre, ställ dig PÅ din kontorsstol så att alla ser dig.
  2. Ropa ut: ”Det finns en stark korrelation mellan hur länge du sitter på din rumpa och hur tidigt du kommer utveckla hjärt & kärlsjukdom, och dö”.
  3. Hör ljudet som säkerhetsställer att du nu är minst populär. Ja, t.o.m mer opopulär än den där killen som alltid äter tonfisk och ägg till lunch vid sitt skrivbord, varje dag...


Det här gäller faktisk även om du tränar. Jag säger det igen: Det finns en stark korrelation mellan hur länge du sitter på din rumpa och hur tidigt du kommer dö i hjärt och kärlsjukdomar, även om du räknar in dina träningspass. Tränar du 2 gånger per vecka har du fortfarande 166 timmar där du inte rör på dig speciellt mycket. Att du tränar två pass/vecka är BRA vad som är ÄNNU BÄTTRE är om du kan påverka dem 166 timmarna.

Det här inlägget kommer mer handla om hälsa mer än prestation. Det kan vara tråkigt. Du kan ha hört det förrut. Men du får höra det igen: det är viktigt att röra på sig mer.

Vi cirkulerar flera varv med bilen för att hitta en parkering så nära mataffärens entré som möjligt.

Alla dess rulltrappor.

Tar bilen till gymmet.

Och allt det där andra som du (och jag) gör för att underlätta vår vardag. Och jag vet att ” vara mer aktiv” inte är det viktigaste för dina prestationsbaserade målsättningar som att knäböja, marklyfta eller göra massa pull-ups. Men det är viktigt för att leva ett långt och hälsosamt liv.

Både jag och mina kunder har märkt att genom att vara mer aktiv om dagarna påskyndar det även återhämtningen från träningen. Att stå upp, och röra sig mer, får ditt blod att cirkulera mer. Inga konstigheter egentligen. När du sitter hela dagen behöver du inte bålmuskler, dina höfter behöver inte stabilisera och din muskulatur på baksidan av kroppen (ländryggen, rumpan, baksida lår etc) behöver inte aktivera sig lika mycket. Stolen gör allt det här jobbet åt dig, och väldigt lite blod pumpas runt.

Att sitta är inte farligt. Men även när man gör något, som för stunden bara har en liten negativ effekt, kommer det under en lägre tid att summeras till någonting större. Förr eller senare blir det ett problem.

Det är inte fel att titta på TV eller spela TV-spel ibland, men se till att ha saker att göra dagligen, så att du är mer aktiv:

  • Gå ut med hunden.
  • Gå på en långpromenad med din partner/bästa vän.
  • Sätt en timer varje timme och stretcha dina ben, samt gå runt i 5 minuter.
  • Parkera bilen lite länge bort från entrén när du handlar.

Inget mer. Inget mindre. Hitta bara små saker som du tycker om att göra – som får dig att röra på dig istället för att sitta ner. Det kan hjälpa din styrketräning och resultatbaserade mål men viktigast av allt, det kommer hjälpa dig att leva ett längre och friskare liv.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning