Ska man ha träningsvärk efter varje pass?

I samma stund som jag skriver det här sitter jag med träningsvärk i ländryggen.
Det var rack-pulls (marklyft från upphöjning) som stod på mitt träningsprogram och jag gick utanför min bekvämlighetszon genom att göra lite extra i gymmet.
 


Och vi har alla varit i den situationen. Dagen efter ett tufft träningspass med massor av knäböj, marklyft (eller vad du nu gjorde) när du känner hur varje muskel svider i kroppen. Att gå ner för trappor känns som en säkerhetsrisk. Att sätta sig på toan går bra de första 10 centimeterna innan man inte kan hålla emot längre - och dunkar ner i porslinet...

Träningsvärk kan komma redan 6-8 timmar efter ett träningspass men brukar toppa vid 48 timmar. Vissa människor söker efter träningsvärken som om det inte fanns något viktigare. De vill känna smärtan efter träningen, som om det vore ett kvitto på sitt arbete. Desto mer ont man har dagen efter, desto bättre.

Andra undviker träningsvärk som om de vore pesten. För de icke-masochistiska är smärtan det mest obehagliga som kan inträffa. Jag hörde en gång i tiden en medlem på gymmet där jag då jobbade beklaga sig, och säga: ”jag stannar på 3 (reps) jag vill inte bli svettig och få träningsvärk.” Hur roligt det än låter är det inte heller helt ovanligt att dessa människorna beklagar sig över att resultaten uteblir.

Så vem har rätt? Ska man alltid ha träningsvärk eller aldrig ha träningsvärk efter sina pass?

Båda är faktiskt rätt.

Men innan svaret vill jag nörda mig lite, och säga en sak.


Mjölksyra orsakar inte träningsvärk. Man har fått höra det av gympaläraren i mellanstadiet, av brevbäraren, och kassörskan på konsum att mjölksyra orsakar träningsvärk. Det är en myt som krossades för årtionden sedan.

Men oavsett all forskning som gjorts på området under all denna tid så finns det inget entydigt svar. En bra gissning om man sammanställer forskningen är att träningsvärken uppstår via inflammation. Små bristningar i muskelvävnaden som ger en upplevelse av smärta/värk.


Vad pratade jag om? Tillbaka till vem som hade rätt.

Först ska vi ha klart för oss att: för att få resultat måste du pressa dig själv i gymmet. Oavsett om du vill få mer muskelmassa, eller gå ner i vikt, måste du utmana din kropp och korsa gränser. Det görs bäst genom att låta musklerna jobba hårt (genom att dra, putta, hoppa, springa, bära och göra det som behövs för att svettas).

När man testar en ny övning eller kommer tillbaka från ett uppehåll kommer din kropp svara med feedback i form av träningsvärk. Det var troligtvis bra av dig att du gick utanför din bekvämlighetszon och gav kroppen en omgång. Det är inget farligt. Men se heller inte träningsvärken som den ultimata feedbacken, det är inget hälsosamt sätt att träna på.

Men det är ändå lite skönt, och på något sätt konstigt tillfredsställande, att knappa tangenterna vetandes att nästa toabesök kommer bli smärtsamt..

Etiketter: träningsvärk

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning