Passet som bara kräver 1 hantel

Har du tänkt på alla dessa val vi måste göra? Hela tiden finns det alternativ.

Jag spenderar ofta min semester i familjens sommarstuga i småland - där jag kan komma bort från alla valmöjligheter och leva (och träna) lite enklare…bohemiskt …jordnära. Ja, du fattar. Jag tycker nämligen att det är otroligt skönt att koppla bort mig från alla valmöjligheter som de moderna gymmen erbjuder.

Det är inte enkelt att komma i form och bygga lite muskler. Det finns flera hundra olika konditionsmaskiner, och styrketräningsmaskiner som ser ut att vara sponsrade av N.A.S.A. Men det slutar inte där, teknikskivstänger, vanliga skivstänger, skivstänger med vikterna redan påsatta, tjocka skivstänger, skivstänger med kuddar, mjuka skivstänger, och jag skulle kunna fortsätta länge. Lägg då till kabelsystem, pilatesbollar, kettlebells, balansplattor, etc och den konstanta debatten om man ska träna med höga reps eller låga reps? Det blir väldigt frustrerande.
 


Men det är inte bara i gymmet. Tänk på hur många olika sorters flingor det finns i mataffären, läsksorter, bröd etc. Våra valmöjligheter är snart oändliga. Och det är därför jag älskar min sommarstuga. Jag har begränsade valmöjligheter, och min inventering på gymutrsutningen går fort:

  • 1 skivstång
  • 1 hantel
  • 2 kettlebells

Nu kommer jag att lyxa till det den här sommaren och ta med mig en gammal bänk och lite rostiga vikter för att erbjuda mig själv ett ”större” utbud. Men det är med den här utrustningen som jag har några av mina bästa träningspass. Jag säger inte att du ska lämna ditt gym och bli som Tom Hanks i Cast away
 


Fast han var ju rätt rippad…men skämt åsido kan en vecka av lite spontana träningspass och väldigt enkla träningspass gör under för dina resultat. Det behöver inte vara komplicerat, innehålla avancerad utrustning eller övningar som har något östeuropeiskt namn. Strunta i det och ta t.ex. bara en hantel och veva på.

Jag gjorde ett träningspass i trädgården, med en hantel, som var:

  • 80 reps/sida  med 1-arm hantelpress på bänk
  • 80 reps/sida  med 1-arm hantelrodd på bänk
  • Avslutade med att knäböja den hanteln så många gånger jag orkade


Där har du det. Jag gjorde så många jag orkade på höger, bytte hand, och gjorde så många jag orkade med vänster. Sådär höll jag på tills 160 reps (80/sida) var gjorda. Knäböjen vart som en ”rolig sista” grej. Typ som att vrida ur disktrasan och se hur mycket energi som fanns kvar i kroppen.

Inte många valmöjligheter & inget avancerat - men j*vligt effektivt!

Andra alternativ skulle kunna vara:

Men det slutar inte här. Det finns massor av alternativ och valmöjligheter* på andra övningar du kan para ihop...

*Aaagh! Såg du vad jag gjorde där!?

Hur som helst förespråkar jag verkligen att du ska ha en plan 48 veckor om året, och ett bra träningsprogram gjort efter dig och dina mål. Men ibland, för en vecka eller kanske t.o.m 1 månad kan det vara bra att göra någonting enkelt. Fokusera bara på att jobba hårt.

Så testa att minska på dina valmöjligheter - och kanske blir dina resultat bättre än någonsin?

Trevlig midsommar!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning