När du ska pressa dig själv, och när du ska ta det lugnare

Att träna är precis som allt annat, som är värt att ha, här i livet – det krävs att du lägger ner tid och jobbar hårt för det. Du behöver investera tid för att nå dina mål, oavsett om du vill:

  • gå ner i vikt,
  • bli en bodybuilder,
  • inte längre ha ont i koppen,
  • eller kunna fickparkera bilar med dina egna händer.


Men som med mycket annat som kräver engagemang och tid kommer människor alltid att hitta ursäkter till att inte investera den nödvändiga tiden som krävs. Det finns alltid ursäkter att inte träna.

Somliga skulle behöva mindre ursäkter, och gå och träna. Andra skulle behöva mer ursäkter, och inte träna. Att lyssna på kroppens signaler – och tolka den informationen är det viktigast för att effektivisera din träning. Tänk dig två olika scenarion där båda tillfällena kräver ett tufft träningspass.
T.ex. maxtester i knäböj, eller att försöka slå PB på 10 km:

Scenario A:

  • Har sovit 8 timmar natten innan
  • Träningen har gått riktigt bra den senaste tiden
  • Ingen yttre eller inre stress

Scenario B:


Ska verkligen båda två testa sitt max i knäböjen eller slå PB på milen?

Ditt tillstånd som du är i vid en specifik tidpunkt påverkar allt du gör och hur bra du gör det. Om du går in i ett träningspass med dålig återhämtning från ditt förra, eller på dåligt humör för att du bråkar med chefen är chansen ganska liten att det blir ett bra och produktivt träningspass.

Men det behöver inte innebära att du ska skippa träningen helt.

Istället för att gå ALL-IN i dagens träningspass skulle man kunna uppmärksamma hur man känner sig och reglera enligt detta. Du kanske ska vänta med det där tuffa träningspasset och istället ”bara” röra på kroppen. Du skulle kunna göra uppvärmningsövningar, en lättare cirkel med kroppsvikten som motstånd, och avsluta med lite lättare kondition. Få blodet att transporteras i kroppen, istället för att lägga ett tufft och stressfullt träningspass på en redan sliten och stressad kropp, som troligen inte kommer göra nytta i det långa loppet.

För somliga blir själva träningen ett sätt att återställa sinnesstämningen, glömma det jobbiga och må bättre. Du skippar inte träningen (du är konsekvent, och investerar den tid som krävs, vilket är det viktigaste för ditt mål) men du väntar med det där tuffa passet tills nästa dag när du kanske känner dig i bättre form.

Jag ger dig inte en ursäkt att skippa träningen. Det är inte vad ”lyssna på kroppen” betyder. Faktum är att om du har en god förståelse för hur du känner dig och vilka korregeringar som är nödvändiga (även om det innebär att du avviker från din tidigare plan) kan det vara precis vad din kropp behöver för att må ännu bättre.

Vad jag förespråkar är att du får en djupare förståelse för de signaler och känslor som din kropp skickar till dig *

* nu låter jag som en yogi…

På tal om Yoga – det här är min favvo-position: Savasana


Skämt åsido, faktum är att bara när du kan förstå och tolka de signalerna, kommer du kunna göra dig bättre för varje träningspass. För att göra det behöver du ha en förståelse för att allt påverkar din kropp och att allt har ett pris. Överväg riskerna med belöningen.

Pressa dig HÅRT när du kan men lär dig att backa när du inte känner dig helt hundra.
 

Etiketter: återhämtning sömn

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning