Sabbar dina vänner dina resultat?

Du är en kombination av de 5 personerna som du spenderar mest tid med”.
 
I de böcker jag läser finns det en genomgående trend att prata om just detta. Att du influeras som mest av de 5 personerna som du spenderar mest tid med. Att du blir ett sorts medeltal av dessa människor. Men det handlar inte bara om karriär och ekonomi – det kan lika gärna appliceras på din hälsa.

Om de personerna är överviktiga finns det en chans att du är överviktig. Om de dricker för mycket finns det en chans att du dricker för mycket. När du läser det här kan det kännas som att det bara finns nackdelar med detta men så behöver det inte vara. Ditt nätverk fungerar åt båda hållen. Om du omger dig med människor som äter hälsosamt och motionerar finns chansen att även du gör det.

Jag har funderat på det här påståendet, och tycker att det blir mer och mer sant med tiden.

Forskare har påstått att människor som har ett positivt socialt nätverk runt omkring dem kan klara av svåra situationer och åstadkommer fantastiska saker. Vi kan lätt tro att vart du hamnar i livet endast beror på dina föräldrars plånbok eller din intelligens, men forskning har även visat att vart du hamnar i livet beror mycket på ditt sociala nätverk (din närmsta bekantskapskrets).

Indirekt, utan att du ens vet om det påverkar ditt sociala nätverk dina beslut och vanor. De hjälper dig att fatta beslut om allt från:

  • Att handla mat
  • Hur du äter ute på restaurang eller fik
  • Vad som görs på middagar/fester/helger
  • Hur du pratar med dig själv (är det positivt eller negativt?)
  • Hur du ser på världen, och vilka åsikter du har

Så borde du inte vara ganska kräsen när det kommer till att välja ditt sociala nätverk? Borde inte din bekantskapskrets hjälpa dig att nå dina mål, istället för att stå i vägen för dina framgångar?

I min bekantskapskrets är det OK att beställa bort pommes frites på restaurangen. Det är OK att bara dricka 1 glas vin på festen (för att man ska upp och träna nästa morgon). Och man får avstå kakan på fikapausen…
 


Det är inte så konstigt att många av tex Biggest loser medlemmarna - som går ner i vikt - snabbt går upp vikten igen när de lämnar träningsanläggningen, deltagarna och tränarna (det nya sociala nätverket). Men det gäller inte bara dem - många av de som går ner i vikt genom träning och kost har svårt att bibehålla vikten.

Vägen för att lyckas är inte enkel. Ensam kan du sällan göra stora förändringar som är hållbara.
Alla behöver vi positivt stöd – och med ett socialt stöd från en eller flera människor har vi större chans att lyckas med våra mål.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning