3 frågor för att veta om en övning är bra

En gång i tiden, när jag jobbade på en gymkedja fick jag se någonting som jag aldrig trodde att jag skulle få se. Det var ren idioti. Den stackars gymbesökaren hade inte en chans.

Jag var upptagen med min egen kund men kunde överhöra hur en annan tränare skulle göra en funktionell övning med sin kund. Den här tränaren sa åt sin kund att göra armhävningar. Med en pinne i händerna. Sätta den pinnen på en pilatesboll, och sätta upp fötterna på en annan pilatesboll.

Det går knappt att föreställa sig idiotin, men ungefär såhär såg det ut – fast med en pinne i handen.

Tänk er det här- fast med en pinne i handen...varför?


Jag har aldrig sett värre (tack och lov) övningar sedan de åren jag lämnade det företaget. Men den upplevelsen fick mig tidigt att förstå att ”funktionellt” var ett ord som hade tappat sin innebörd bland gymbesökare – men också bland utbildade tränare. Jag trodde ett tag att logiskt tänkande var en utdöende handling.

Jag har alltid ett syfte med övningarna som jag låter mina kunder göra. Och ett enkelt sätt för att ta reda på om dina övningar har ett syfte är att ställa dig själv 3 frågor. De här tre frågorna är allt du behöver för att få reda på om en övning är bra för dig, eller någon annan att göra.

1. Tar det dig närmare ditt mål och har bevis för att vara effektiv?

Jag vet att funktionell träning är ett populärt begrepp. Uppfattningen är att om någon håller i en pinne och gör armhävningar mellan två pilatesbollar – är det funktionellt.

Och visst är det funktionellt för någonting…jag vet inte vad det skulle vara, men kanske någonting? Den dagen det blir en massiv jordbävning, stora sprickor klyver landskapen och det regnar pilatesbollar från himlen kan det vara bra att hitta en pinne och rädda ditt liv genom att göra armhävningar. Men troligtvis inte ens de kommer rädda ditt liv.

Men den här typen av träning har inte en stor överförbarhet till många andra av dina träningsmål.

Vill du springa snabbare? Vill du gå ner i vikt? Vill du lyfta ett hus? Välj effektiva övningar, och se till att basen sitter innan du hittar på mer avancerade övningar som är mer effekter än effektivitet.

2. Kan du göra rörelsen/övningen för att få rätt effekt av den?

Testa att sitta i en djup knäböj under 1 minut.

Somliga av er kommer kunna sitta där med perfekt teknik utan problem medan andra inte kommer ha rörligheten eller styrkan för att göra det direkt – du kanske blir trött i ryggen, måste gå upp på tå eller vad det nu kan vara. Så vi kanske skulle behöva ta några steg tillbaka och hitta rätt rörelse/övning för dig. Det betyder inte att du är sämre – det betyder bara att du inte är redo för den rörelsen än.

Alla borde kunna göra samtliga rörelser, men frågan är om du är redo för det nu?

3. Kan du göra det utan smärta?

Oavsett vad du gör borde det inte göra ont.

Om du kör en militärpress, olympiska lyft eller hantelpressar och känner att det brinner i axlarna eller att ländryggen gör ont efteråt, finns det en stor chans att du inte ska pressa över huvudet. Ta reda på om du får pressa över huvudet här.

Du kanske ska sluta med pressar över huvudet för ett tag och ta reda på om det är bristande rörlighet? Dålig bålstyrka? Dysfunktion i skulderbladet? Muskelbristning i rotatorkuffen? Eller en inflammation? Oavsett vad borde du sluta med pressarna – för en stund.

Hitta andra övningar (tillbaka till punkt 1) och självklart någon som inte gör ont.
Kanske den här funkar?


I den här övningen får du fortfarande jobba med pressar i stående, involvera mycket av de musklerna som jobbar, men inte med samma fysiska krav som det innebär att trycka vikten rakt ovanför huvudet.

Om svaret är JA till samtliga av de 3 frågorna, är det en bra övning. Punkt. Det behöver inte debatteras om det finns en bättre, sämre eller annan övning. Du har en som fyller din funktion.

Bortsett från dessa tre frågorna vet jag inte vad mer du skulle kunna begära från en övning?

Så om du är stel i höfter och bröstrygg, och du gör en övning som du känner ger dig effekt – coolt, kör på med den! Men om det inte händer så mycket eller gör ont – backa lite och hitta en annan position eller övning för en stund.

Och det kanske var just det som den där tränaren skulle ha gjort. Hittat en annan övning till sin kund. Så att den stackars mannen som skulle göra armhävningar med en pinne, på två pilatesbollar kunde få en effekt från övningen. Det enda han gjorde var att snubbla, krångla och svära över hur svårt det var, medans den där tränaren stod bredvid och hejade på. Han gjorde i slutändan inte en enda armhävning (kan någon?) men fick behålla sitt näsben intakt – och viktigast av allt sitt liv.

Kanske finns det efter den dagen ändå en fjärde fråga du ska ställa dig:
Kommer jag att dö av den här övningen?

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning