Hur kontorsstolen sabbar din knäböj – och hur du fixar det!

På mitt ”kontor”, har jag inget höj- och sänkbart skrivbord. Jag sitter på en träpall, som skulle få vilken ergonom som helst att börja blöda ur ögonen. Men jag kommer undan med min horribla position eftersom jag endast sitter korta perioder. Jag har även turen att jag rör på mig mycket inom mitt jobb (gymmet är mitt verkliga kontor). Men alla har inte den möjligheten. Många märker att sittandet tär på kroppen med tiden, och fler arbetsplatser börjar erbjuda skrivbord som går att höja och sänka.

Men är skrivborden verkligen bra, och spelar det någon roll?

Jag hade tidigare en diskussion med en av mina nyare kunder. Vi kom in på det faktum att han har börjat stå upp och jobba vid sitt skrivbord. Ingen jättestor förändring, men jag tror att det skulle kunna göra stor skillnad för många, i form av rörlighet, och att må bättre.

Motorisk kontroll, alltså din kroppskännedom är en viktig orsak till om en knäböj blir korrekt utförd eller inte. Det jag kan se hos många vuxna som har suttit under större delen av sina yrkesliv är att just den här kroppskontrollen blir avsevärt mycket sämre med tiden. Den påverkar din förmåga att träna med optimala rörelser/teknik och leder till sämre resultat.

När du sitter hela dagen behöver du inte bålmuskler, dina höfter behöver inte stabilisera och din muskulatur på baksidan av kroppen (ländryggen, rumpan, baksida lår etc) behöver inte aktivera sig lika mycket. Stolen gör allt det här jobbet åt dig. Du lär dig att stänga av dessa funktioner.

Att sitta är inte farligt. Men även när man gör något, som för stunden bara har en liten negativ effekt, kommer det under en lägre tid att summeras till någonting större. Förr eller senare blir det ett problem. Det är precis vad kontorsstolen gör.

Men jag blir även orolig och fundersam när jag t.o.m. ser hur dåligt barn & ungdomar rör sig. Jag skyller på allt stirrande på TV, Xboxen, iPhone och det faktum att skolidrott ser ut att vara historia i många skolor. Ingen kan snart nudda sina egna tår. Det är inte så konstigt att knäböjen, och annan träning, blir svår att utföra.

En knäböj med vikten framför kroppen hjälper dig faktiskt att involvera de delarna som kontorsstolen har tagit ifrån dig. Att knäböja på detta sätt är ofta säkert och effektivt för många som vill må bättre, känna sig bättre, och i slutändan kunna knäböja med bättre teknik - som i den långa loppet innebär tyngre vikter.

Du kan testa att knäböja med en lättare viktskiva (2,5-5 kg). Håll den rakt ut från kroppen och känn hur enkelt det blev. År av dålig hållning, och försämrad rörlighet, försvann direkt.

Knäböj med motvikt


Vikskivan är inte magisk, men den ger dig en chans att ”sitta bakåt” och använda dina bålmuskler.

Min förhoppning är att alla ska kunna knäböja såhär lätt (fast utan viktskivan) och med en fin känsla i rörelsen. Men det kommer alltid vara viktigt att jobba på att röra sig bättre, få bättre kroppskännedom och bli mer rörlig för att få en mer effektiv knäböj. Det är därför det är så viktigt att få en screening/analys för hur du rör dig, vart dina begränsningar finns etc, om du är intresserad av att lyckas med dina mål, och slippa frustration av att ingenting händer.

Rätt övningar för rörlighet, stabilitet och styrka kommer fixa mycket och göra dig bättre. Du kanske inte har den perfekta rörelsen direkt - och det är OK. Men börja med små förändringar, som att stå upp och använda kroppen, samt att du väljer en knäböjs-variant som funkar för dig.
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning