Hur man gör egna proteinbars!

Det problem jag har med träning & fitnessindustrin är att de inte alltid vill vårt bästa.

Misstro mig inte, det finns bra kosttillskott därute, men det finns ännu mera ”skit”. Det finns bars, shakes och andra livsmedel/tillskott som innehåller mycket tvivelaktiga saker, och som är fyllda med socker. Kanske inte vad du behöver mer utav om du försöker gå ner i vikt?...

”du behöver energi efter träningspasset”  är ibland ett argument man får höra för att det tydligen rättfärdigar en shake på 30, 40 eller ibland t.o.m 50 % socker.

”Högt proteininnehåll” …ja, du får i dig 20-25 gram protein men måste betala priset av att äta näringsfattigt men energitätt socker…

Just de faktum att vi luras av en hel industri att äta sådant som förstör våra resultat - och troligen inte är rätt val för många där ute - gör mig förbannad! Min kollega Sofia Norman skriver om just detta lurendrejeri bra på sin blogg. Såhär skrev hon i ett tidigare inlägg om just detta:

"Faktum är dock att vi till stor del blir lurade att äta socker, då vi tror att vi äter något nyttigt. En klassiker är att efter ett träningspass äta en bar (du vet, en sån där tegelstensliknande kloss i ett skinande papper), som man tänker ska vara helt okej att äta eftersom den innehåller massor med protein. Sanningen är dock att en proteinbar kan innehålla lika mycket socker som en kanelbulle – till och med mer!

Jag menar inte att specifikt hänga ut företaget som tillverkar Swebar, detta är bara ett exempel på hur mycket socker en proteinbar kan innehålla.

En Swebar med smak av kanelbulle innehåller alltså 19 g sockerarter,  medan en vanlig kanelbulle beräknas innehålla 3.6g. Proteinbaren som du trodde var nyttig, innehåller alltså 5 gånger mer socker, än vad en kanelbulle gör. "


Just detta är inte lätt som konsument att veta. Jag håller helt med Sofia om att detta är skrämmande siffror och att vi blir lurade av en industri som vi tror ska hjälpa oss. Ibland känns det som att man måste vara en kemist för att förstå innehållsförteckningen på både ”nyttiga” och andra livsmedel…

Därför är det hög tid att du lär dig att göra egna proteinbars!

Äpple-, och kanelbars

Vem älskar inte äppelpaj?
Det smakar otroligt gott och är gjort på naturliga ingredienser och proteinpulver.

 


Du behöver:

  • 2 st Äggvitor
  • 1 ¼ dl Äppelmos (gör egen eller köp osötad)
  • 6 skopor Vaniljprotein (ca 150 gram)
  • 1 krm kanel
  • 1 krm salt
  • 1 ¼ dl havregryn
  • 2 ½ dl mandelmjöl
  • 1 dl hackat äpple
  • Olivolja till pannan.

PRO TIP: Använd gärna skalet från äpplena som du skalar (om du gör egen äppelmos) och garnera dina bars med!

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa äggvitorna och äppelmoset i någon minut.
I en annan skål: Blanda proteinpulver, kanel, salt, havregryn och mandelmjöl.

Rör sakta ner de vispade äggvitorna och äppelmoset i de torra ingredienserna. Blanda allt och avsluta med att ha i de hackade äppelbitarna.

Olja en liten form (ca 25 x 20 cm) och rör ner blandningen i formen. Jämna ut smeten och baka i ugnen i ca 10-15 minuter. Det är klart när en tändsticka kommer ut ren/torr.

Låt det svalna och hacka upp i 8 bitar. Ät en och förvara resten i kylskåpet.


Grattis - du har nu gett långfingret åt träning- och fitnessindustrin!
Gå och dominera i köket!

Etiketter: kost proteinbars protein

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning