Varför du måste göra lågintensiv konditionsträning

Jag måste erkänna att jag levt i förnekelse, och inte velat höra sanningen.

Jag behöver mer konditionsträning. Ni vet, lågintensivt och länge…sådant där som hellre får mig att:

 • diska,
 • deklarera
 • och dammsuga

Skämt åsido, dagens inlägg kommer handla om varför du och jag (som bara gillar att lyfta tunga vikter och springa intervaller på 100 meter) behöver lågintensiv konditionsträning.

Så du kan ta det blå pillret, och hoppa över texten, och fortsätta precis som du gjort tidigare…eller så tar du det röda pillret och tar tag i saken!


Vi kan väl börja med att prata om de vanligaste frågorna som dyker upp:

 1. Kommer inte lågintensiv konditionsträning göra mig till en senigare & svagare version av mig själ?
 2. Kommer inte alla mina muskler och styrka försvinna?
 3. Har jag frågat vad som händer med mina muskler?! VAD HÄNDER!?

Lyssna, bara för att du får ditt hjärta att slå 120-130 slag per minut under 45-90 min, en gång i veckan, betyder det inte att dina muskler kommer förtvina. Du förvandlas inte till en maratonlöpare bara för att du springer några kilometer, eller en mil i veckan.

Faktum är att lågintensiv konditionsträning har mängder med fördelar bortom de förbättrade kardiovaskulära funktionerna. Den som har stora fördelar av denna typ av träning är den som snabbt blir andfådd, och får slut på kraften väldigt fort. En dålig grundkondition innebär att krafterna snabbt tar slut, och att återhämtningen mellan kraftansträngningar (tex korta sprinter eller tunga marklyft) blir längre.

Men jag tror i grund och botten att vi alla skulle ha fördelar utav att utföra lite lågintensiv konditionsträning…om inte för att göra kroppen mer effektiv.

För att bedöma hur effektivt ditt hjärta är kan du ta din vilopuls. Ett mål skulle kunna vara att få ner vilopulsen till 60 slag per minut. Eftersom detta skulle innebära att du är mer avslappnad (får ett bättre parasympatiskt nervsystem), återhämtar dig bättre mellan övningarna i gymmet, men också från träningspassen överlag.

Tänker man efter skulle vi alla behöva få ner vår vilopuls. Jag är övertygad om att om du sänkte den med 10 slag per minut skulle du må och känna dig bättre. Vi är alltid uppkopplade, alltid på gång, sliter hårt i gymmet, stannar uppe sent på kvällarna, sover för lite och äter för dåligt – snacka om stress för kroppen!

Träning i gymmet, en kombo av hög- och lågintensiv konditionsträning, mer grönsaker och 10 djupa andetag på kvällen kommer göra gott för din hälsa.

En blind tro på 20:10 Tabata intervaller eller enbart tung styrketräning är bara ett sätt att tröttna och bränna ut kroppen. Ett smart träningsprogram ska involvera hög- och lågintensiv träning för att bygga en bättre styrka och kondition.


Hur man lägger till lågintensiv konditionsträning i sitt träningsprogram:

Jag gillar citatet: ”the heart is a dumb muscle”. Vad det innebär är egentligen att det inte spelar så stor roll vad du gör. En standardrekommendation skulle kunna vara 120-140 slag per minut med allt från 30-90 minuters aktivitet. Därför spelar det inte så stor vad du gör under den tiden, utan mer att du uppnår de riktlinjerna med vad du nu tycker om att göra:

 • En gymmare kanske skulle putta på en släde, göra lite olika rörlighetsövningar eller svinga rep.
 • En löpare skulle kanske ge sig ut på en lugn runda i spåret.
 • En fotbollsspelare skulle kunna dribbla en boll, öva på teknik etc.
 • Min personliga favorit i vardagen är nåt så enkelt som att börja cykla till och från jobbet (7 km om dagen, thank you very much)

Det handlar inte så mycket om aktiviteten, utan mer att du ska nå 120-140 slag per minut (det finns individuella skillnader) för att få effekten.

Slutligen vill jag bara säga att jag inte har någonting emot högintensiv träning.
Det finns absolut tillfällen då högintensiv träning är bra att tillämpa:

 • Om ditt mål är viktminskning, är högintensiva intervaller ett sätt för att påskynda processen.
 • Högintensiva intervaller med längre viloperioder kommer också utveckla din kondition.
 • Om du tävlar i sporter som är väldigt intervallbetonande i naturen (tex kampsport, innebandy, brottning etc)

Fördelarna med lågintensiv träning är många, men det är inte lika sexigt som högintensiv träning.
Men jag tror att lågintensiv träning skulle ha en bra plats i det flestas träningsprogram för att du ska må bättre, känna dig bättre, återhämta dig snabbare och prestera bättre.

Detta inlägg får avsluta min löparmånad. Som du kanske vet tillägnade jag hela april månad till löpning. Jag hoppas innerligt att du har fått ut något av alla inlägg. Kanske har du blivit en bättre löpare eller så har du fått upp ögonen för löpningen? Oavsett vilket - om jag har lyckats göra någon av er till en bättre löpare är mitt mål nått! Självklart kommer det mer inlägg med fokus på löpning framöver, och har du några frågor är du mer än välkommen att höra av dig!

Lycka till

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning