En analys av löpteknik

Löpning är enkelt, men samtidigt väldigt svårt. Till en viss del är det bara att röra på benen och flaxa med armarna, men sen finns det alltid en möjlighet att bli så bra som möjligt och finslipa tekniken, för att få ut maximalt av sin träning. Det är då analyser kan komma in i bilden.

Jag filmade min kund Christian för någon vecka sedan, under den sista av ett gäng med 100 metersintervaller. (Tack för att du ställde upp på film!) Jag tänkte idag använda den filmen, analysera den, och visa vad man kan titta efter under en löpning på lite snabbare hastigheter.

Jag personligen tycker att jag får mest information av att filma, och titta på personen som springer, från sidan och framifrån. Dessa två vinklar kan ge mig en väldigt bra uppfattning om personens hållning & teknik.

Såhär såg det ut, från sidan, när Christian sprang 100 meter.


Inte så pjåkigt!  Jag tycker det syns att Christian är en löpare, han har grunderna i kontroll.
Om man bara tittar på videon så kan det vara svår att hitta bra respektive dåliga saker - allt går så fort! Vi skulle behöva sakta ner tempot i filmen för att lättare få en klar bild av vad som händer.
 


Det är mycket man vill titta efter, men vi går igenom det bit för bit och pratar om vad som var bra och mindre bra.

NR 1 Hållningen:

Vad vill jag se:

 • En rak överkropp. – om något kanske Christan skulle kunna vara lite, lite, lite mer framåtlutad.
 • En hög position i höften.
 • Huvudet i linje med kroppen. – vi vill ha en neutral nacke…det är inte den skarpaste bilden (mitt fel) men det ser inte ut som någon gamnacke iaf.


NR 2 Kontakten i marken:

Vad vill jag se:

 • Fin hållning – vi vill inte säcka ihop när vi landar.
 • Landar med foten ganska nära/under höften. Vi vill minimera avståndet mellan foten och sträckan som är till höften. Det får inte bli att foten landar för långt fram och bromsar rörelsen, men samtidigt vill vi att foten kan greppa lite mark och ”dra bort marken” för att få fart framåt. Jag skulle vilja att Christian landar lite närmare höften, och kortar ner det avståndet.
 • Att hälen är högre när han träffar marken. Problemet är att när Christian landar träffar han marken ganska tidigt med hela foten. Jag skulle vilja se en tydligare träff på framfoten och att hälen är lite ovanför marken när man fryser denna bilden. Det blir en lite stum landning och han sjunker ner lite grann…kan också bero på tröttheten (att det var den sista intervallen).


NR 3 När han ska påbörja nästa steg:
Här la jag ihop två bilder för att du skulle kunna se när/hur han kliver in i nästa steg.

Vad vill jag se:

 • Stolt hållning.
 • Bakre benet är aktivt – svingar igenom. Det bakre benet är aktivt men skulle kunna vara med lite mer, jag förklarar på nästa punkt.
 • Att han ”kliver över” sitt knä. Jag skulle vilja se att Christian kliver in i nästa steg genom att ”kliva över” sitt eget knä med foten…alltså att han svingar foten i höjd med sitt knä när han tar steget (högra bilden). Foten är lite låg.
 • Kommer upp med knäet. Eftersom hans fot är lite låg i bensvingen kommer inte det främre knäet upp till önskad höjd.


NR 4 Frånskjutet, när tån lämnar marken:

Vad vill jag se:

 • Ett högt knä. Jag tycker fortfarande att Christian skulle kunna vara lite mer framåtlutad. Då hade knäets position i bilden varit lite mer parallellt. Knäet skulle nu kunna vara lite högre.
 • Neutral eller lätt uppåtvinklad fot. Foten är neutral.
 • Armsvingen. Skulle vilja se lite mer armpendling och att händerna kommer förbi midjan ca 15-20 centimeter. Nu stannar dem vid midjan. Tänk på att armarna driver benen!


NR 5 I luften:

Vad vill jag se:

 • Neutral eller lätt uppåtvinklad fot.
 • En förberedelse för kontakten/landningen i marken
 • Bra hållning.

Där har vi analysen från sidan. Det finns självklart lika mycket till att kolla efter om vi skulle studera filmen framifrån. Då skulle vi istället ställa oss frågor som: är huvudet för högt eller för lågt? Är axlarna uppdragna? Korsar armarna mitten överdrivet? Roterar höften överdrivet? Korsar eller faller knäna in? Vrids vristen utåt vid landning? Etc.

Hur man korrigerar allt det vi studerat ovan i filmerna & bilderna är väldigt individuellt. Men i grund och botten handlar det om 4 saker:

 1. Din rörlighet. Du kanske saknar rörligheten för att komma i rätt position.
 2. Din stabilitet. Om du inte kan stabilisera dina rörelser under hastighet.
 3. Din styrka. Du kanske inte kan trycka ifrån och driva löpningen effektivt.
 4. Din kroppskännedom. Ibland behövs bara rätt coachning och feedback för att du ska förstå övningen/rörelsen.

Slutligen vill jag bara säga att: Alla har vi vår egen löpstil. Vi vill såklart optimera löpningen genom en analys men samtidigt inte ta bort den naturliga känslan. Det är en balansgång... men viktigast av allt är att man gör dessa ändringar effektiva och enkla.


Spring fort!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning