Kaosintervaller - har du sprungit dem?

Hur ofta springer du bakåt, i sidled eller med rotation? Jag gör det väldigt sällan.

Men det är inte så konstigt. Under tävlingar ska man ta sig från start till mållinje – från punkt A till punkt B. Under 100 meter, 200 meter,  5 km eller 1 mil (eller vad det nu är du springer för sträcka) tar man sig framåt genom att springa rakt fram. Alla vet vi att det går långsammare i sidled.

Jag ska inte debattera om att vi alla ska börja springa i sidled, men det är faktiskt så att många av oss, inklusive mig själv, springer väldigt ofta rakt framåt mot ett mål. Inget annat.

För att göra det enkelt kan vi säga att kroppen kan röra sig i 3 olika rörelseplan. Det frontala planet som när en handbollsmålvakt rör sig i sidled längst med mållinjen. Det sagittala planet som när du cyklar. Slutligen kan man röra sig i det transversala planet som när du gör en golfsving/rotation.

Löpning sker som sagt mestadels i det sagittala planet, när vi springer från punkt A till punkt B, men vi befinner oss till viss del i alla de olika rörelseplanen ändå – fast i mer eller mindre utsträckning.

Oavsett om vi tränar och tävlar på att springa snabbt framåt kan vi få stora fördelar av att ibland mixa upp vår löpning lite och involvera mera löpning i alla de olika rörelseplanen. Du kommer få det roligare med lite variation, din kropp kommer få bättre koordination, din kondition kommer testas på nya sätt och chansen finns att du blir en bättre löpare av att involvera större delar i din träning.

Bli inte låst i att du alltid måste springa framåt 100 % av dina träningspass.

Där för vill jag ge dig ett tips på: Kaosintervaller
Såhär kan de intervallerna se ut:

Videon är en nedkortad version av intervallerna, gör såhär:

  • Jumping jacks (sidohopp) x 15 meter/höger sida
  • Sick-sacklöpning x 15 meter/höger sida
  • Skuttande x 20 meter
  • Sprint x 30 meter
  • Gå runt i 45 sekunder och vila. Påbörja nästa intervall genom att spring tillbaka, men gör det på vänster sida.
  • Gör 12 intervaller (6/sida) med en intensitet på 60-90 % av max (beroende på din kondition & kroppskännedom)*

* kroppskännedom är bara ett finare ord för: din-förmåg-att-inte-fälla-krokben-på-dig-själv-och-land-med-näsa-i-marken…

Notera att jag skrev 60-90 % av max. 60 % kan vara bra att börja på om du har lite ovana muskler och leder (eller om det var länge sedan du gjorde dessa övningar). Det är bättre att öka successivt. Försök inte springa på 90 % av ditt max om du precis lärt dig springa framåt utan smärta. Använd bondförnuftet.

Tro mig; din kropp kommer må bra av att bryta upp de rörelsebanor som du alltid springer med.
Ett sådant här träningspass är väl din kropp värd?


RUN FORREST, RUN!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv