Yoga för Löpare

Följande inlägg är ett gästinlägg skrivet av min tränarkollega Sofia Norman.

Yoga är en träningsform och ett komplement som kan hjälpa löpare att bli starkare, men också mer flexibla i områden som har nedsatt rörlighet. Problemet är att det finns många olika yogaformer, samt att det finns en uppsjö av övningar och serier. Jag har därför satt ihop tre serier med några av mina favoritövningar som kommer gynna dig i din löpning.

Varför ska löpare utöva yoga?

Löpning innebär repetitiva rörelser, ofta under en lång tid, vilket gör att vissa muskelgrupper tenderar att bli överbelastade. Det är bland annat vanligt att bli överbelastad och stram i hamstrings, höftböjaren, vaderna och IT-bandet (utsida lår).

Yogan kommer hjälpa till att göra dig rörlig i dina korta partier, samt att det kommer gynna din återhämtning och tillåta din kropp att arbeta i dess fulla rörelseomfång.

Kort och gott är yogan till för att minska skaderisken/överbelastningsskador i din löpning, för att du ska kunna hålla på med det du älskar länge.

Hur får man in yogan i den övriga träningen?

När du ska ge dig ut på ett distanspass eller springa kraftfulla intervaller i en backe, gäller det att din kropp är redo för det som ska komma. Det kan därför vara smart att lägga in en eller två yogaserier innan du ger dig ut i spåret. Det kommer göra att dina muskler och senor förbereds för belastning, samt att du kommer känna dig mer rörlig. Det sista du vill är att ge dig ut kall och ouppvärmd.

Du kan också lägga in yogan:

- Som nedvarvning efter en runda.

- Innan du går och lägger dig.

- När du går upp på morgonen.

- Som en paus på jobbet.

Men, nu är det dags att gå in på själva serierna. Du väljer själv om du utför en, två eller alla tre.
 

Yoga för löpare - Serie 1
Fokus: Höftrörlighet, vader/vrister, bålstyrka och kontroll.
 

 

Yoga för löpare - Serie 2
Fokus: Höftrörlighet, ryggrotation, bålstyrka och kontroll.
 

 

Yoga för löpare - Serie 3
Fokus: Höftrörlighet, ryggrotation, vrister/vader, bålstyrka och kontroll.
 

 

Alla tre videos talar ganska mycket för sig själva, men vad som kan vara viktigt att tänka på är att du alltid ska utföra alla övningar med kontroll. Det vi vill undvika är att du gör hastiga rörelser eller översträcker strukturer. Se därför till att du tar det lungt genom varje serie, det kommer också göra att du får ut mesta möjliga av varje stretch och rörlighetsövning.

Så kom ihåg att yogan, som så mycket annat, är ett komplement till din löpning, för att du ska bli ännu bättre och ännu snabbare i ditt löpsteg!

Ät väl, (LÖP),  lyft tungt och yoga lungt!

/ Sofia Norman, Personlig Tränare & Massör
 

Sofia Norman arbetar som personlig tränare, fystränare och massör och driver sin hemsida www.sofianorman.com där hon också bloggar. Hon har bland annat blivit nominerad till Årets Träningsblogg i Uppsala Vimmelawards och hon brinner för att få tjejer att bli mer bekväma i att lyfta vikter, men också hjälpa människor att bli starka, rörliga och smärtfria.

 

Etiketter: rörlighet löpning yoga

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning