Det vanligaste misstaget vid löpning

Under hela April kommer jag lägga fokus på konditionsträning och att springa snabbare! Det här är det första av många inlägg:

Vi stod på mittlinjen av en fotbollsplan, uppställda på två led, med ansiktena vända mot målet. Mellan de två leden stod vår fotbolltränare. På hans signal (när han kastade ut bollen ner mot målet) skulle vi springa allt vad vi hade, komma först till bollen, och avsluta på målet.

Hans ord var: ”spring med små snabba steg i början” och att vi skulle pendla rakt fram och tillbaka med armarna i en linje: ”Rotera inte med kroppen – spikraka armar” sa han medans vi sprang allt vad vi hade mot bollen.

Det var inte ovanligt att jag och mina kompisar snubblade i gräset med våra fotbollsskor, såg ut som robotar när vi försökte springa med helt raka överkroppar och allt vad det innebar att ha armarna i en rak linje. Vi blev inte snabbare, vi blev mer onaturliga på att springa.

Men fast de orden och ”tipsen” ropades ut för decennier sedan hör man faktiskt, till min förvåning, fortfarande just de sakerna, när någon ska lära sig löpteknik och bli en snabbare löpare.

Så sent som i lördags var det en tränare på nyhetsmorgon som skulle instruera i löpteknik. Den här tränaren pratade om att inte rotera med överkroppen och springa med raka armar – allt för att inte tappa onödig energi och fart när man springer…Allt detta låter fint och bra i teorin men vad min fotbollstränare och denna tränaren inte tänkte på är hur förlegat och fel dessa instruktioner är. Låt mig förklara.


Det vanligaste misstaget vid löpning

Det vanligaste misstaget när du springer är att du har fastnat i en tanke om att du ska springa linjärt med armarna. De ska bara röra sig framåt och bakåt i en rak linje – utan att rotera överkroppen. Det är FEL.

Det vi börjar med är att prata om det faktum att din muskel på framsidan av axeln hjälper din arm att svingas framåt när vi springer. Det är helt sant att axlarna är med i armpendlingen framåt. Men om du också tittar på olika sprinters ser du hur onaturligt det faktiskt är att försöka springa rakt fram med armarna, och inte rotera.

Fritt fram att hoppa över detta:

Om vi tittar på kraftutvecklingen i en vanlig bänkpress och jämför det med en smal bänkpress (håller händerna tätare ihop) kommer den vanliga bänkpressen att vara en starkare och mer kraftfull rörelse av överkroppen.

Det här kan vara en anledning till varför löpare upplever en viss rotation och ”korsning av armarna” när de springer på höga hastigheter.
Denna usvängning är en kraftfullare rörelse.
 


Som du kan se på bilden ovan sticker armbågen ut rejält i bakåtsvingen (snett bakåt – inte rakt bakåt) och underarmen kommer snett framför när armen pendlar framåt (alltså har armen roterat inåt). Den här mekanismen hjälper till att ge mer energi och kraft i riktningen framåt.

Det är även min åsikt att armsvingen som ses ovan hjälper till att aktivera den stora ryggmuskeln (Latissimus dorsi) mera, vilket hjälper den sneda bålmuskulaturen och gör drivet med benen mer kraftfulla i marken.

Låt mig förklara igen:


När armen svingas framåt är det även den stora ryggmuskeln som för överarmen in mot kroppen (adduktion) pga. av dess muskelfäste. Så ryggmusklerna jobbar med att lyfta armen framåt när vi springer, men samtidigt ansvarar denna stora muskel även för att vi svingar armen bakåt.

Din vänstra ryggmuskel och din högra skinka jobbar tillsammans i synergi för att ladda och frigöra energi. När du trycker ifrån med höger ben spänner du rumpan och svingar vänster arm bakåt. Vilket gör det till en kraftfull rörelse.

Att använda stora och kraftfulla muskelgrupper är inget vi ska försöka hämma. Vi ska uppmuntra det!

Så svinga med armarna, och tillåt rotation* så kommer du slippa snubbla i gräset eller se ut som en robot som jag och mina fotbollskompisar fick göra under så många år…

*självklart inte för mycket

Lycka till

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Etiketter