Ett enkelt tips för att bli starkare i marklyftet

För att säkert och effektivt kunna lyfta tunga vikter från golvet, som du gör i tex marklyftet, är det viktigt att skapa en hög anspänning i kroppen.

Har du inte spänt rätt muskler när du ska lyfta upp skivstången är det lätt hänt att du tappar din position, och kommer in i mer slitsamma lägen som kan skada din kropp. Du kommer dessutom lämna mycket kraft kvar, och inte nå din fulla potential i gymmet.

Jag ser ofta en brist på att inte kunna aktivera ryggmusklerna till fullo. Att effektivt kunna aktivera den stora ryggmuskeln (eller "Latsen" som vi coola säger) i ditt marklyft kommer hjälpa dig att rubba mera vikt, säkrare. En win-win situation.


Det är en massiv muskel som är viktig i flera roller. Den hjälper dig ta överarmen bakåt, rotera den inåt, och föra armen mot midjan, och har en stor påverkan på din ryggrad, hållning, andning, skulderblad och bla bla bla snack MEN det viktigaste är att den hjälper dig skapa anspänning i kroppen under tex dina marklyft. Desto mer stabil du kommer vara i kroppen, desto större är sannolikheten att du slipper se ut som en ostbåge * när du lyfter upp skivstången.

* eller ostkrok för er som säger så.

Att som tränare bara säga till någon att du ska spänna ”latsen” brukar resultera i att personen ser ut som ett frågetecken. Jag skulle lika gärna kunna ha sagt något i klingonska eller alviska.
 


Och det är inte jag: jag gillar praktiska och applicerbara tips.
Saker som klickar i folks huvuden och går att tillämpa direkt från start.

För att det här ska hända gillar jag att använda uttrycket:

” Tänk dig att du har två clementiner i armhålan. Tryck ihop dem, som om du skulle göra juice utav dem ”

Jag gör "juice" i min bottenposition av marklyftet


När du gör denna enkla sak kan du känna hur ryggmusklerna spänns och aktiveras i kroppen. Du har nu, genom denna enkla bild i huvudet, skapat den anspänningen i ryggen som vi ville ha!
Din stabilitet i ryggen kommer bli markant mycket bättre.

Så nästa gång du går ner och greppar tag i skivstången, aktivera dina ryggmuskler bättre genom att skapa juice!


BONUS TIPS:

Du kan även träna på att aktivera dina ryggmuskler genom att använda ett gummiband. Dra bandet mot kroppen samtidigt som du går upp och ner i marklyftet. Backa eller kliv fram för att få mer spänning i bandet.


Många gånger (9/10) handlar de tekniska misstagen i marklyftet om hur du ställer dig i positionen inför ditt lyft. Startpositionen är jätteviktig för dina resultat och säkerhet, och alltför ofta ser jag någon som bara böjer sig ner till stången och plockar upp den utan hänsyn till tekniken.

Så fokusera på dina startposition, hitta rätt anspänning i kroppen, och se hur dina resultat i marklyftet tar fart!

Lycka till

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning