6 egenskaper hos de som lyckas

Jag har en boklista som är lång. Ni vet, en lista på böcker man vill läsa…men som man ännu inte slukat.

Jag läser mycket böcker, något som jag inte trodde skulle vara möjligt om jag tänker tillbaka på högläsningen i skolan. Men numera till min, och säkerligen mina lärares, stora förvåning är jag en boklus. Jag söker konstant fram nya böcker att läsa, och kom faktiskt över boken "The 7 habits of highly effective people" för några veckor sedan.
Den har sålt i mer än 15 miljoner exemplar – så den måste jag nog läsa snart.

Men titeln fick mig att fundera. När jag tänker tillbaka på alla de som har lyckats med sin träning, fått fantastiska resultat, och ändrat sina liv har de alla uppvisat samma egenskaper.

Så istället för att göra en lista på 7 vanor som i boken ovan gör jag min egen lista på de 6 egenskaperna de alla har gemensamt (hey, alla de coola kidsen gör listor om 6…7 st är så 1989 - kom in i matchen).

Men vad är de 6 egenskaper som de ofta har gemensamt? Vad skulle bäst beskriva dessa människor, och vad är anledningen till att de får så fantastiska resultat? Här är min syn på saken:

1. Konsekvens

De otroliga ”förvandlingar” som jag får ta del av under åren är en av jobbets förmåner. Det finns inget roligare än att ändra någons tankesätt kring träning och kost, och se utvecklingen mot en hälsosammare kropp och sinne. Men de som verkligen bestämmer sig, och lyckas genomföra dessa kroppsförändringar tillämpar konsekvens.

De tar till sig, är viliga att lyssna och lära, och applicerar den nya kunskapen på en regelbunden bas i sin vardag.

  • De sköter sin kost, och äter efter en plan som vi kommit överrens om – tex kan de sin 90 % regel.
  • De låter inte ett träningsprogram som ska ta 16 veckor hålla på i 20 veckor.
  • De slutar inte träna eller tar breaks på 4-6 veckor lite här och där när det blir mycket på jobbet. Åker de bort på semester så finner de små, korta men effektiva träningspass att göra på resande fot.
  • De låter inte små skador och skavanker sätta stopp för träningen. De hittar sätt att träna runt sina skador/skavanker.

Självklart är träningsprogrammet, tekniken de tillämpar i övningarna, och träningslokalen de vistas i viktig – men att bara dyka upp på utsatt tid, regelbundet, är det viktigaste!


2. Fokus


När de kliver in i gymmet är det med ett tydligt syfte: Att lyfta mer än de gjorde förra gången och bli bättre. De har ingen mobil som de byter musik på varannan minut, de instagramar inte varje ögonblick, tittar inte på andra människor som tränar, de pratar inte om hur mycket de festade förra helgen. Det finns bara en beslutsamhet och fokusering på kommande övningar i träningsprogrammet.


3. Träningsmiljö & träningspartner/tränare

De som når framgång förstår ofta att de inte kommer klara det lika bra utan hjälp runt omkring. Så de skapar ett kontaktnät av andra kunniga och framgångsrika personer i sin närhet. Det gäller för företagande och det gäller lika väl träning och livsstilsförändringar.

De kan hela tiden få feedback, korrigeringar, passning i övningar, motiverande ord etc när det behövs som mest. Men det finns framför allt någon som står och väntar på att du ska dyka upp på gymmet.

Det är inte ovanligt att jag utvecklar god kamratskap med mina kunder, och en sann glädje av att få vara en del av deras resa. Det är heller inte ovanligt att vi springer intervaller längst med stranden och hoppar av glädje när de äntligen kan springa snabbare än mig…4. Blir bekväm med att vara obekväm

Jag ska inte gå in i detalj på den här delen eftersom jag skrev ett helt inlägg om att bli obekväm tidigare. Läs det gärna här om du har missat det.


5. Realistiska mål och förväntningar.

Vi säger att du har ett specifikt mål med din träning och en plan för kosten redo. Du kommer troligen se bra resultat över en lång tid framöver. Faktum är att du nog kommer se resultat från vecka till vecka, men veckovis framgång kommer inte hålla på i all evighet, inte ens om du skulle träna med mig varje vecka och få tips varje gång vi ses.

Tänk tillexempel på ett ägg från en höna. Om du skulle studera ett ägg över en längre tid skulle det se ut som att ingenting händer. Du förväntar dig att någonting ska hända, men ingenting ändras med ägget. Men så en dag från ingenstans börjar ägget att skaka och en kycklingunge hoppar upp från skalet. Så medan ägget satt helt stilla hände det saker på insidan.

Vi spenderar alla mycket av vår tid för att studera utsidan av ägget när vi borde stanna upp och tänka över vad som verkligen händer på insidan. Vi blir alla frustrerade när vi inte ser framgången, och det är OK, men kom ihåg att ofta händer det saker, och din kropp förändras – du kan bara inte se allt som sker, eller tittar efter fel saker. Vidga dina förväntningar och definitionen på vad resultat innebär. Titta efter flera olika resultat från olika områden, för att inte missa helheten, för att slippa frustration och besvikelse.

6. Drivkraft att ständigt utvecklas

Några av de som når bäst framgång och får fina resultat har en hunger att alltid utvecklas och bli bättre. De har ett öppet sinne, tar in nya idéer och tankar och litar på de som försöker hjälpa dem. Forskningen inom styrketräning och kondition utvecklas ständigt och det gäller att hänga med i tempot för att inte bli en ”gammal räv” som sitter fast i ett gammalt tänk.

Nya forskningsresultat kommer nästan dagligen. Att alltid försöka lära sig mera och bli bättre för varje dag är en viktig egenskap. Man kan annars lätt bli trygg i det man vet och kan, och gå miste om mycket framgångar.

Så var konsekvent med dessa idéer som jag har tipsat om. Se till att gå in i dessa uppgifter med fokus, och ta gärna med dig en träningskompis för att underlätta resan. Men kom ihåg att du i slutändan måste ha realistiska mål, bli bekväm med att vara obekväm, och alltid vara hungrig för att lära dig nya saker och sträva efter konstant personlig utveckling.

Lycka till

Etiketter: övrigt

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning